LTO: intern salderen vergunningvrij, KDW uit wet en legalisatiewet PAS-melders

Intern salderen weer vergunningvrij, de kritische depositiewaarde (KDW) schrappen uit de wet, een legalisatiewet voor PAS-melders en een herziening van het Natura 2000-beleid. Dat is de kern van een voorstel van LTO Nederland om de stikstofimpasse te doorbreken.

LTO en het advocatenkantoor Houthoff presenteerden dinsdag een reeks concrete voorstellen dat als het aan de belangenbehartiger ligt, een juridisch kader is voor het toekomstige stikstofbeleid. De notitie 'Meer dan papier' pleit voor realistische maatregelen die niet alleen op papier bestaan, maar daadwerkelijk uitvoerbaar zijn in de praktijk.

Het voorstel van LTO gaat langs vier lijnen. De eerste is een 'reset' van de gevolgen van de recente Raad van State-uitspraak over intern salderen in de Rendac- en Amercentrale-zaken. Als het aan LTO en Houthoff ligt, wordt intern salderen teruggebracht in de vergunningvrije voortoets en wordt de rekenkundige ondergrens bijgesteld.

De tweede lijn gaat in op de gevolgen van de Greenpeace-uitspraak vorige maand, die het kabinet maant meer werk te maken van stikstofreductie. LTO wil dat er focus wordt aangebracht in de natuurherstelopgave, en dat de KDW uit de wet wordt gehaald. Deze moet dan worden vervangen door gebiedsspecifieke doelstellingen die meer maatwerk mogelijk maken.


Alle PAS-melders gelegaliseerd

Om de onzekerheid voor PAS-melders weg te nemen, bepleit LTO in de derde lijn een legalisatiewet voor PAS-melders en ondernemers die een 'positieve weigering' hebben ontvingen. Mocht daartegen bezwaar komen, dan kan een tijdelijk gedoogregime uitkomst bieden. Als meest subsidiaire oplossing is volgens LTO ook een gezamenlijke passende beoordeling of ADC-toets denkbaar, waarbij alle PAS-melders in één keer worden gelegaliseerd.

De laatste lijn is gericht op een fundamentele herziening van het Natura 2000-beleid. Het is volgens Houthoff en LTO wenselijk om een scherpere focus aan te brengen in de instandhoudingsdoelstellingen. Daarbij moet onder meer de representativiteit van bepaalde habitattypen worden hergewaardeerd en moeten sociaal-economische factoren worden meegewogen. Ook het clusteren of samenvoegen van Natura 2000-gebieden is een mogelijkheid.


Juridische basis

Al met al biedt dit plan volgens LTO een 'gedegen juridische basis' om uit de stikstofcrisis te komen. Maar, zo benadrukt de belangenbehartiger, ook geborgde emissiereductie is nodig om economisch perspectief te creëren en de natuur te versterken. Daarvoor zijn legio mogelijkheden, zo bleek onlangs nog in een rapport in opdracht van het IPO. 'Maar ze moeten wel toegepast, geborgd en vergund kunnen worden. Bij het vaststellen van nieuwe reductiedoelstellingen moet kritisch gekeken worden welke doelen voor welk jaartal realistisch en haalbaar zijn en welke financiële dekking hierbij nodig is.'

Het plan is dinsdag aangeboden aan de Ministeriële Commissie voor Stikstof, minister Femke Wiersma van LVVN en de Tweede Kamer. Laatstgenoemde debatteert donderdag over het stikstofbeleid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    17° / 8°
    20 %
  • Zaterdag
    11° / 9°
    90 %
  • Zondag
    13° / 6°
    20 %
Meer weer