Statenleden en experts kijken naar vergunningverlening

Een contactgroep van experts, practici en Statenleden van verschillende provincies werkt aan oplossingen voor vastgelopen vergunningverlening. Zij gaan voor een realistische beoordeling van de staat van de natuur en werken met de ADC-toets.

Statenleden+en+experts+kijken+naar+vergunningverlening
© Arie Meijer

De leden van de contactgroep willen de normen voor stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden verhogen en de modelmatige berekening in de wet vervangen door een realistische beoordeling van de staat van de natuur in Natura 2000-gebieden.

De Europese richtlijn schrijft voor dat die natuurgebieden niet mogen verslechteren en dat lidstaten zich hiervoor moeten inspannen. De Nederlandse regering heeft volgens de contactgroep in het verleden hiervoor in de plaats een erg nauw keurslijf van stikstofdepositienormen gesteld. De depositie wordt vervolgens ter plaatse niet gemeten, maar modelmatig berekend met het stikstofrekenmodel Aerius.


Alternatieve weg

De contactgroep vindt dat het tijd is om de alternatieve weg die de wet biedt, namelijk de ADC-toets, te gaan toepassen zolang de huidige wet niet is aangepast. Dit instrument staat in de Omgevingswet, letterlijk overgenomen uit de Europese Habitatrichtlijn uit 1992.

Deze toets beoogt een specifieke realistische beoordeling van vergunningsaanvragen in situaties waarin er geen alternatief is, wel sprake is van dwingend openbaar belang, en compensatie van natuurbelasting mogelijk is.


Initiatiefvoorstel

Adam Bakker, jurist en Statenlid in Overijssel, heeft een initiatiefvoorstel geschreven, waarin hij juridisch vaststelt dat Aerius technisch niet geschikt is als toets voor vergunningverlening. Bakker herkent dat Aerius een berekening is die willekeur in zich draagt vanwege diverse aannames over ecologische en biochemische processen en onnauwkeurige metingen van depositie. Om die reden is het instrument voor beoordeling van vergunningsaanvragen juridisch onrechtmatig.


Bakker heeft juridisch onderbouwd dat de ADC-toets ook in individuele gevallen kan worden toegepast, zelfs als de aanvraag door een groep bedrijven samen wordt ingediend. Statenleden uit andere provincies willen ook met de ADC-toets aan de slag gaan. Er zijn ook andere organisaties en initiatieven aangehaakt bij de groep, die eveneens uitgaan van de onrechtmatigheid van Aerius en met nog andere oplossingen komen.

Het initiatief voor deze contactgroep is stichting Samenleving, Landbouw en Natuur. Deze stichting zet zich in voor een constructieve maatschappelijke dialoog over de toekomst van de landbouw, met natuur- en landschapsbeheer als een belangrijke activiteit met bijzondere aandacht voor de Natura 2000-gebieden en daarmee verbonden democratische bestuurspraktijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    17° / 8°
    20 %
  • Zaterdag
    11° / 9°
    90 %
  • Zondag
    13° / 6°
    20 %
Meer weer