Zeoliet maakt belofte van ammoniakreductie niet waar
Zeolieten, vulkanische mineralen, kunnen in principe ammoniak binden. Uitgebreide onderzoeken op het Instituut voor Landbouw-, Visserij & Voedingsonderzoek (Ilvo) zien dat toepassing van zeolieten hun beloftes niet waarmaken en het gebruik ervan erg kostbaar is.
Zeolieten zijn niet hetzelfde als kleimineralen bleek tijdens de studieochten over ammoniakreducerende maatregelen in de veehouderij, tijdens Agriflanders in Gent. Onderzoeker Jonas Vandicke van het Ilvo gaf de verschillen aan. Zeolieten zijn vulkanische mineralen met een poreuze structuur die ammoniak, geur en andere stoffen kunnen vasthouden in deze poriën. Kleimineralen zijn mineralen die uit heel dunne laagjes bestaan en ook daarbinnen kan onder andere ammoniak worden gebonden.
Op het Ilvo heeft Vandicke de praktische en economische haalbaarheid van zeolieten om ammoniak te reduceren onderzocht mede in opdracht van Boerenbond. In de literatuur zijn er onderzoeken bekend waaruit blijkt dat zeolieten ammoniak kunnen binden, al zijn de resultaten niet consequent.
Samenstelling vraagteken
Er bleken in totaal wel zio'n 28 verschillende producten beschikbaar met zeoliten. Van lang niet al die producten was duidelijk wat er nu precies in zat, en na selectie bleven er 11 producten over. Die producten bevatten niet alleen zeolieten maar ook kleimineralen. En de daarbij was er een product dat helemaal geen clinoptilotiet bevatte, het zeoliet dat nu juist het beste in staat is om ammoniak te binden.
Ook was er verschil in korrelgrootte. Hoe kleiner de korrels, hoe beter het product ammoniak kan binden.
Uiteindelijk bleef er na laboratoriumproeven zeven producten over om verder mee te testen. Dat gebeurde eerst met strorijke stalmest en drijfmest in tonnen. Daarbij was er een product dat met runderstalmest 51 procent van de ammoniak kon binden. In drijmest was er een binding. De zeoliet zakte snel weg en werkte niet meer.
Vervolgens is met het meest veelbelovende zeoliet een praktijkonderzoek met jongvee uitgevoerd. De vaarzen van 12 tot 17 maanden oud werden in een stal op stro gehuisvest. Het zeoliet werd driemaal per week in een dosering van 450 gram per vierkante meter verdeeld over de mest.
Zestien procent reductie in zomer
In de zomer werd hiermee een 16,3 procent procent lagere ammoniakreductie bereikt. In de winter was die ammoniakreductie nog maar 2,2 procent. Volgens Vandicke komt dit door de vochtige omstandigheden, de zeoliet bindt dan te snel met de stalmest en zakt weg en kan dan geen ammoniak meer opnemen. In droge omstandigheden blijft de zeoliet lang aan de oppervlakte en kan het ammoniak binden.
Een onderzoek in een stal met vleesvarkens met 50 procent dichte vloer en 50 procent rooster komt tot vergelijkbare resultaten. In droge omstandigheden levert het strooien van zeoliet op de vloer een ammoniakreductie op van 15 procent heeft onderzoekster Chari Vandenbussche gemeten. In vochtige omstandigheden is er geen ammoniakreductie meetbaar.
Daarnaast is het nog een klus om dagelijks zeoliet te strooien op de vloer. De hoeveelheid moet goed worden afgemeten en steeds worden verhoogd omdat de groeiende varkens meer mest produceren.
Geen geschikte maatregel
Zeoliet toevoegen aan de mest werkt dus alleen goed in droge omstandigheden. Het is daarmee geen geschikte maatregel omdat het niet is te bewijzen hoe hoog de ammoniakreductie die hiermee wordt bereikt.
Daarnaast is de kostprijs nog een belangrijk nadeel. Bij jongvee zou de maatregel 190 euro per dier per jaar bedragen, bij de vleesvarkens zijn de kosten berekend op 7,70 euro per dierplaats per ronde. Dit zijn alleen de kosten van het zeoliet, de arbeidskosten van het instrooien komen hier nog bij.
Een onderzoek met een luchtwasser die met zeoliet werkt en in een afdeling met varkens werd geplaatst, pakte ook niet goed uit. De wasser had geen meetbaar effect op het ammoniakgehalte in de afdeling. En er werd een heel hok door bezet. Dit onderzoek is niet doorgezet.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6145R (WD) #31148
Gebruikt, P.O.A.
-
Z665 Hydro
Gebruikt, € 2.000
-
Toro TIMECUTTER MR 5075-T
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6100M trekker (LH) #152569
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Zondag1° / -2°5 %
-
Maandag1° / -2°5 %
-
Dinsdag5° / 2°10 %