EU-handelsoverschot in agro en food onder druk door hoge prijzen

Het EU-handelsoverschot op het gebied van landbouw- en voedingsproducten is in september van dit jaar met 15 procent gestegen tot 6 miljard euro. Ondanks deze aanzienlijke groei is dit nog steeds 10 procent lager dan in september 2023.

EU%2Dhandelsoverschot+in+agro+en+food+onder+druk+door+hoge+prijzen
© Dirk Hol

Dat blijkt uit de nieuwste agrofoodmonitor van de Europese Commissie. Het lagere handelsoverschot is een gevolg van de hogere waarde van de importen door de Europese Unie (EU).

Het EU-handelsoverschot in agrofood bedroeg tussen januari en september 2024 50,6 miljard euro en bleef stabiel vergeleken met dezelfde periode in 2023. Bovendien steeg de EU-export naar 19,6 miljard euro in september 2024, een stijging van 5 procent ten opzichte van de voorgaande maand en 3 procent hoger dan in september 2023.

Tussen januari en september bedroeg de totale EU-export in agrofood 175,5 miljard euro, 2 procent meer dan in dezelfde periode in 2023. De waarde van de EU-export van olijven en olijfolie is aanzienlijk gestegen, met 2 miljard euro (54 procent), als gevolg van de gestegen prijzen. Op dezelfde manier steeg ook de EU-export van cacaoproducten, gedreven door hogere prijzen.


Waardedaling graanexport

De graanexport uit de EU kenden daarentegen de grootste waardedaling, met een waardedaling van 1,7 miljard euro ( 15 procent), verklaard door een daling van de wereldprijzen. De export van plantaardige oliën daalde ook door lagere prijzen en volumes.

De Verenigde Staten (VS) en Groot-Brittannië blijven de belangrijkste exportbestemmingen van de EU. De EU-export naar de VS kende de grootste stijging vergeleken met 2023 (+2,2 miljard euro, +11 procent), vooral als gevolg van hogere prijzen voor de export van olijven en olijfolie.

Het Verenigd Koninkrijk was de bestemming met de op een na grootste stijging van de exportwaarde van de EU, met een stijging van 1,1 miljard euro (+3 procent) vergeleken met dezelfde periode in 2023, als gevolg van stijgingen voor een verscheidenheid aan producten.


China grootste daler

De export naar China vertoonde de grootste krimp, met een daling van 878 miljoen euro (8 procent) ten opzichte van 2023. Dit wordt vooral verklaard door de daling van de export van varkensvlees, granen en zuivelproducten.

De invoer van buiten de EU bleef in september maand-op-maand stabiel en bedroeg 13,6 miljard euro. Dit is echter de derde maand op rij dat ze hoger blijven dan de betreffende maand in 2023 (11 procent hoger vergeleken met september 2023). Als gevolg hiervan bedroeg de cumulatieve import tussen januari en september 124,9 miljard euro en was daarmee 4 procent hoger vergeleken met 2023.

Ook hier spelen de hogere cacaoprijzen een rol. De waarde daarvan is aanzienlijk gestegen ten opzichte van 2023. De import van fruit en noten groeide eveneens met 1,4 miljard euro (+8 procent), vooral als gevolg van hogere prijzen. Omgekeerd daalde de invoer van oliehoudende zaden en granen, voornamelijk als gevolg van lagere prijzen.


Ivoorkust grootste stijger

De import uit Ivoorkust kende tussen januari en september als gevolg van de hoge cacaoprijzen de grootste stijging ten opzichte van 2023 (+1,7 miljard euro, +57 procent). Om dezelfde reden is de import uit Nigeria ook aanzienlijk gestegen, met 150 procent (+761 miljoen euro).

De import uit Oekraïne kende de op een na grootste waardestijging, met een groei van 834 miljoen euro ten opzichte van 2023 (+10 procent). Dit wordt vooral verklaard door hogere importvolumes van plantaardige oliën en oliehoudende zaden, met name koolzaad.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 3°
    0 %
  • Donderdag
    20° / 5°
    0 %
  • Vrijdag
    20° / 7°
    0 %
Meer weer