Akkerbouwer bespaart veel op arbeid met cameraselectie
Sinds maart 2024 werkt akkerbouwer Sander Kok uit het Flevolandse Rutten met het QualityGrader cameraselectiesysteem. De inzet van kunstmatige intelligentie moet het vele handwerk bij pootgoedsortering overbodig maken.
In het najaar en in de winterperiode is akkerbouwer en pootgoedteler Sander Kok traditioneel druk bezig met het afleveren van pootgoed. Half november sorteert hij een partij van 150 ton voor export naar Pakistan. Kok: 'Ik lever via handelshuizen over de hele wereld, vooral veel naar Azië en Oost-Europa.'
Aan de rand van de Noordoostpolder heeft Kok een akkerbouwbedrijf met een areaal van 145 hectare, waarvan 105 hectare eigendom is. De resterende grond bestaat voornamelijk uit huurpercelen.
Overname
Kok: 'Het bedrijf is oorspronkelijk van mijn ouders en van mijn oom. In 2016 nam ik het gedeelte van mijn oom over en in 2019 het gedeelte van mijn ouders.' Kok runt het bedrijf samen met zijn vrouw Eline en ze hebben samen drie kinderen.
De afnemers van ons pootgoed wereldwijd moeten altijd een goed product ontvangen
Kok teelt in totaal 45 hectare pootgoed, waarvan het merendeel Agrico- en Solana-rassen zijn. De opbrengsten zijn ronduit goed dit jaar met 55 ton per hectare, 10 tot 15 ton per hectare meer dan normaal, verklaart Kok tevreden. 'Het pootgoed is ook goed aan de maat, precies wat de afnemers willen.'
Naast pootgoed teelt hij nog 24 hectare zaaiuien, hij kiest daarbij voor zowel rode als gele zaaiuien in verband met de risicospreiding. De rest van het bouwplan bestaat uit 22 hectare wintertarwe en wintergerst, 25 hectare suikerbieten en 8 hectare witlof.
Tot 2011 had de Flevolandse akkerbouwer twee tussenschuren als bewaarloods. Daar werden geoogste producten voornamelijk nog losgestort. In dat jaar besloot Kok om een splinternieuwe loods te bouwen voor bewaring met een capaciteit van 2.400 kuubskisten.
De loods is ruim berekend en biedt nog ruimte voor uitbreiding tot in totaal 3.000 ton aan opslag. 'De keuze voor kistenbewaring was heel bewust om een betere bewaarkwaliteit van pootgoed te garanderen', meldt Kok.
Voor hem was bij de inrichting van de nieuwe schuur verder belangrijk dat het drogen en bewaren van de aardappelen flexibel aangestuurd kan worden. 'Omdat wij best veel verschillende rassen telen, is een droogwand geïnstalleerd. Daarnaast zijn drie cellen voorzien van een zuigventilatiesysteem.'
De droogwand is een uitstekende oplossing om het product in korte tijd op temperatuur en de gewenste luchtvochtigheid te krijgen voordat de kisten de bewaring in gaan, legt de ondernemer uit.
Omdat Kok veel te maken heeft met kleinere partijen pootgoed, biedt de gekozen opzet ook logistieke voordelen. De cellen met zuigventilatiesysteem hebben ook de mogelijkheid om te koelen. Kok bewaart hierin zijn eigen pootgoed met ethyleen. 'Luchttechnisch gezien is het zuigventilatiesysteem gewoon het beste, het systeem bewijst zich steeds opnieuw.'
Ventilatiecomputer
In 2019 besloot Kok om de oudere Omnivent ACT-40 ventilatiecomputer te vervangen voor de moderne Omnivent OmniCuro. Kok: 'Deze computer kan veel meer en is gemakkelijk te bedienen via een app op de telefoon of op de tablet in de bewaarloods aan de muur. Verder geeft de OmniCuro gedetailleerdere informatie per afdeling en is elke partij naar wens in te regelen.'
De aansturing gebeurt onder meer op basis van dynamische energieprijzen en het actuele weer. De computer berekent op welk moment van de dag het qua energiekosten het meest gunstig is om te ventileren.
In maart 2024 besloot Kok om het QualityGrader cameraselectiesysteem van Flikweert Vision Technologies in het Zeeuwse Ouwerkerk te kopen. De QualityGrader heeft een compacte afmeting van 3,3 meter lang en 1,2 meter breed en sluit goed aan op de schoksorteerder op het Flevolandse pootgoedbedrijf.
Kok: 'Dit cameraselectiesysteem kost tonnen, maar dat is het ronduit waard. Omdat deze elektronische cameralaser zo'n 95 procent van alle aardappelen met schade, ziektes of kwaliteitsproblemen en bovendien productvreemde objecten als tarra kan uitselecteren.
'Het scheelt mij op jaarbasis echt vele uren die we normaal nodig hebben om partijen pootgoed te lezen. Wat resteert aan sorteerwerk kan ik zelf goed voor mijn rekening nemen.'
Kwaliteitsbeoordeling
Het cameraselectiesysteem kan op veel verschillende afwijkingen selecteren, zoals beschadigingen, groeischeuren, licht- of donkergroene kleur, ritnaald, schurft, vorm, rhizoctonia, veroudering, rot en stenen en kluiten.
Kok: 'De focus ligt bij mij op de kwaliteitsbeoordeling van het pootgoed en de scheiding tussen goede en slechte knollen, dat moet optimaal mogelijk zijn. Mijn afnemers wereldwijd moeten een goed product ontvangen.'
Om het werk verder te vergemakkelijken kocht de akkerbouwer in 2021 een splinternieuwe opzakmachine. Hiermee kan hij 9 ton pootgoed per uur opzakken.
Bedrijfsgegevens
Sander Kok heeft in het Flevolandse Rutten een akkerbouwbedrijf met 145 hectare. Daarop teelt hij pootgoed, zaaiuien, witlof, suikerbieten, wintertarwe en wintergerst. Sinds maart van dit jaar werkt het bedrijf met het cameraselectiesysteem QualityGrader van Flikweert Vision Technologies.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga PARK 500 W
Nieuw, P.O.A.
-
Kuhn GF 8501 MHO
2008, € 4.500
-
Krone 243CV achtermaaier
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn FC 313 F frontmaaier
2007, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Donderdag10° / 10°95 %
-
Vrijdag8° / 5°15 %
-
Zaterdag10° / 6°85 %