FrieslandCampina breidt weiproductie uit in Gerkesklooster en Workum

De productielocaties van Royal FrieslandCampina in het Friese Gerkesklooster en Workum worden uitgebreid. Op 27 november en 5 december werd voor de uitbreiding van de locaties de eerste paal geslagen. Naast dat de productiecapaciteit op beide locaties wordt uitgebreid, wordt het productieproces duurzamer gemaakt.

FrieslandCampina+breidt+weiproductie+uit+in+Gerkesklooster+en+Workum
© Royal FrieslandCampina

In Workum wordt 30 miljoen euro geïnvesteerd in het opschalen van de weiverwerking. De investering maakt het mogelijk om vanaf 2026 alle wei van de kaasfabriek in Workum te verwerken tot hoogwaardige Wei Proteïne Concentraat (WPC). Een belangrijk onderdeel van de uitbreiding is de vervanging van een vijftig jaar oude gasgestookte verdampingsinstallatie door een milieuvriendelijker alternatief.

Deze nieuwe installatie moet jaarlijks zorgen voor een besparing van 6.800 ton CO2 en 350.000 kuub drinkwater, wat overeenkomt met het jaarlijkse waterverbruik van 22.000 huishoudens. Projectmanager Bob Schultze projectmanager van FrieslandCampina licht toe: 'Om 6.800 ton CO2 te compenseren, zouden 340.000 bomen nodig zijn. Deze stap is essentieel om onze ambitie van netto klimaatneutrale productie in 2050 te realiseren.'


Nieuwe melkontvangst

In Gerkesklooster worden twee belangrijke projecten gecombineerd uitgevoerd: de optimalisatie van de verwerking van wei voor kindervoeding en de aanleg van een nieuwe melkontvangst. Dit betreft een totale investering van ongeveer 20 miljoen euro.

FrieslandCampina-projectmanager Gooitzen Stellingwerf: 'Als dit project in 2025 is voltooid, is er meer hoogwaardige wei geschikt om te verwerken voor de productie van kindervoeding in onze productiefaciliteit in het Gelderse Borculo.'

In het tweede project op de locatie in Gerkesklooster wordt de verouderde melkontvangst vervangen die veel onderhoud vereist. Een belangrijk voordeel van de nieuwe melkontvangst is dat er meer water kan worden hergebruikt, waardoor de behoefte aan leidingwater kleiner wordt. De nieuwe melkontvangst wordt naar verwachting medio 2026 in gebruik genomen.

Wei is het vloeibare restproduct dat overblijft na het stremmen van melk bij de productie van kaas. Wei bevat hoogwaardige eiwitten die worden geconcentreerd en verwerkt tot producten zoals WPC. Deze ingrediënten worden veel gebruikt in sportvoeding, dieetproducten en medische voeding vanwege de voedingswaarde en snelle opneembaarheid door het lichaam.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 10°
    95 %
  • Vrijdag
    8° / 5°
    15 %
  • Zaterdag
    9° / 6°
    85 %
Meer weer