Hoe maak je je akkerbouwbedrijf weerbaar tegen klimaatverandering?
Nieuwe Oogst en Rabobank houden op maandag 18 november een informatief webinar over hoe akkerbouwers hun bedrijf kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. Een van de gasten is Roland Velema, akkerbouwer in het Overijsselse De Krim. Hij deelt zijn ervaringen en inzichten over bodem- en waterbeheer op dalgrond.
Roland Velema verbouwt onder meer zetmeelaardappelen, suikerbieten, zomergerst en veldbonen. In zijn aanpak staat duurzaamheid centraal, waarbij hij gebruikmaakt van regeneratieve landbouwtechnieken. Dit betekent dat hij natuurlijke processen zoveel mogelijk hun werk laat doen, om de bodemkwaliteit en waterhuishouding te verbeteren.
In 2020 besloot Velema om zijn teeltmethoden aan te passen nadat extreme weersomstandigheden zijn bedrijf troffen. Hij schakelde over op een regeneratieve aanpak met een focus op bodemgezondheid. Een van zijn methodes is om de bodem bedekt te houden met levende wortels en een diversiteit aan groenbemesters. Zo verbetert het bodemleven en de vochtregulatie.
Deze aanpak heeft volgens Velema positieve effecten: zijn gewassen hebben minder last van droogte in de zomer, terwijl de bodem bij hevige neerslag het water beter kan opnemen en vasthouden. Dit helpt hem om de gevolgen van extreme weersomstandigheden beter op te vangen.
Winterharde groenbemesters en Flachenrotte
Een ander belangrijk onderdeel van Velema's aanpak is het gebruik van winterharde groenbemesters. Deze worden in het voorjaar verwerkt met de Flachenrotte-methode, ook bekend als oppervlaktecompostering. Hierbij wordt de groene massa geklepeld en voorzien van micro-organismen, waarna het ondiep wordt ingefreesd en twee weken ongestoord blijft.
Dit proces bevordert de omzetting van organisch materiaal in koolstof, die vervolgens als energie beschikbaar komt voor het volgende gewas dat gezaaid of gepoot wordt.
Verhoging van biodiversiteit
Met de regeneratieve aanpak richt Velema zich ook op het vergroten van de biodiversiteit in de bodem. Hij hoopt dat de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw (BMI) hem in de toekomst helpt om de jaarlijkse bodemontwikkeling vast te leggen en daar mogelijk een beloning aan te koppelen. Zo kan verhoging van de biodiversiteit gestimuleerd worden, niet alleen voor zijn bedrijf, maar voor de hele sector.
Roland Velema is een van de tafelgasten tijdens het webinar van Rabobank en Nieuwe Oogst op maandag 18 november om 20.00 uur. Aanmelden voor het webinar kan hier: Toekomstbestendig telen; omgaan met klimaatuitdagingen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 7724-S
2019, € 89.500
-
Kuhn FC 313 F frontmaaier
2007, P.O.A.
-
Lemken Ploeg Juwel 8 (SO) #63393
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6145R AP AT FH PTO
2016, € 87.500
Vacatures
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Weer
-
Woensdag11° / 1°10 %
-
Donderdag9° / 6°10 %
-
Vrijdag11° / 3°10 %