Importheffing Europese Unie voor eieren uit Oekraïne van start

De Europese Unie is vrijdag 28 juni gestart met de importheffing van 15 euro per kilo eieren uit Oekraïne. Dat komt neer op 0,01 euro per ei. Omdat de import van eieren de laatste tijd enorm is toegenomen, is er een quotering ingesteld op basis van de gemiddelde leveringen van de voorbije jaren (vanaf medio 2021).

Importheffing+Europese+Unie+voor+eieren+uit+Oekra%C3%AFne+van+start
© Henk Riswick

Dat meldt NOS. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne mochten eieren zonder invoerrechten naar de Europese Unie worden vervoerd. Vanuit de pluimveesector was hier veel kritiek op, omdat deze eieren niet voldoen aan de welzijnsstaandarden die in de Europese Unie gelden. Zo worden deze kippen vaak gehouden in kooien. De eieren gaan dan ook de industrie in, ze komen niet op tafel.

Vorig jaar ging het in totaal om 40.064 ton eieren uit Oekraïne. Dat is tien keer zoveel als voor de oorlog. In 2022 was betrof het nog 17.045 ton. In totaal importeerde de Europese Unie vorig jaar 66.332 ton eieren uit landen van buiten de eigen regio.


Er zijn ook quota's ingevoerd op pluimveevlees, suiker, granen en honing. Volgens Ukrain Business News kost de quotering het land 315 miljoen euro. Dit komt niet alleen doordat de eieren prijstechnisch minder aantrekkelijk zijn, maar ook omdat er andere afzetkanalen moeten worden gezocht. Dat leidt tot extra logistieke kosten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    19° / 11°
    35 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    70 %
  • Woensdag
    17° / 11°
    70 %
Meer weer