Tot Pasen blijft vraag naar eieren hoger dan aanbod
Wereldwijd is de productie van eieren gedaald door met name vogelgriep, waardoor vraag en aanbod dicht bij elkaar liggen. Voor de productie van OKT- en biologische eieren zijn minder hennen opgezet en nu is er een tekort.
Het dipje in de eierprijs van de afgelopen weken lijkt niet nodig. De vraag naar alle soorten eieren is goed. Enige punt dat pluimveehouder Eric Hubers kan bedenken, is een wat mindere vraag vanuit de industrie. Hubers is ook voorzitter van de LTO/NOP-begeleidingscommissie en vicevoorzitter Europese werkgroep Copa-Cogeca.
‘Dit is meer een momentmarkt. Als er in de eiverwerkende industrie meer eieren nodig zijn, kan de prijs ineens snel stijgen. De markt voor tafeleieren is er een met meer vaste afspraken. Die liggen de komende maanden al vast, dus die prijs reageert langzamer’, legt Hubers uit.
De vraag naar tafeleieren is overigens goed en er is voldoende aanbod. Richting Pasen is de verwachting dat de vraag toeneemt en de prijs wat gaat stijgen. Het kan bijna niet anders, maar het moet nog wel gebeuren. ‘En daarbij speelt vogelgriep als onzekere factor’, weet Hubers. ‘In Nederland gaat het gelukkig goed. Mocht het aanbod dalen door meer uitbraken, dan heeft dat effect op de prijzen, ook na Pasen.’
Vogelgriep
De vogelgriep die wereldwijd pluimveebedrijven treft, is mede de oorzaak van het feit dat het eieraanbod wereldwijd niet al te hoog is en de prijzen al een tijd op een goed niveau liggen. De inschatting is dat dit jaar het aanbod in Europa wat daalt ten opzichte van vorig jaar. De zelfvoorzieningsgraad komt op 103 procent te liggen, terwijl het vorig jaar nog 104 procent was.
Vooral in Duitsland, de belangrijkste afzetmarkt voor Nederland, blijft de productie achter. Er kwamen in 2023 wel 12 procent meer leghenkuikens ui, maar het aantal ligt nog altijd 37 procent onder dat van 2021. Hierdoor zijn er nog steeds minder productieve hennen, met name voor OKT- en biologisch.
OKT staat voor Ohne Küken Toten, dus eieren van hennen waarbij geen eendagshaantjes worden gedood. Dit kan door In Ovo te seksen of ze als vleeskuiken groot te brengen.
Markt inschatten lastig
Maar de ontwikkelingen in de markt inschatten blijft lastig, ook voor de pakstations. ‘Zo’n twee jaar geleden waren er OKT-eieren over. Toen de voerprijzen ook nog eens hoog waren en de opfokhennen duur, zijn er minder hennen voor de productie van OKT-eieren opgezet. Maar een halfjaar later was er alweer meer vraag’, aldus Hubers. Hetzelfde gold volgens hem min of meer voor biologische hennen. ‘Deze pluimveehouders hebben geregeld eenmalig een koppel reguliere hennen opgezet.’
Omdat er weer voldoende vraag is, is er momenteel een duidelijk tekort aan OKT- en biologische eieren. Dit constateert ook Wim Thomassen van de Unie van Pluimvee Producenten, die het aanbod van zo’n honderd legpluimveehouders bundelt. ‘De productie van deze eieren is nu lager dan verwacht. Er zijn te weinig hennen opgezet.’
De wisselende vraag naar OKT- en biologische eieren noemt Hubers vervelend. Verder heeft hij de indruk dat de paktstations mogelijk wel wat betere prijzen bij de supermarkten zouden kunnen uitonderhandelen. Als er incidenten zijn als vogelgriep, waardoor er eiertekorten zijn, worden de eieren te goedkoop verkocht.’
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Claas Celtis 436 RX
Gebruikt, P.O.A.
-
Farmtrac Tractor, compact Overig (HG) #39432
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga PARK 300
Nieuw, P.O.A.
-
7635
Gebruikt, € 17.500
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %