Kabinet oordeelt pas over Mercosur als verdrag er ligt

Het kabinet zal niet instemmen met het handelsverdrag Mercosur zolang het niet helemaal is doorgerekend en is vastgesteld wat het betekent voor de Nederlandse boeren.

Kabinet+oordeelt+pas+over+Mercosur+als+verdrag+er+ligt
© Dirk Hol

Deze toezegging deed minister Reinette Klaver voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp woensdag tijdens een Kamerdebat over de begroting van haar departement. BBB en PvdD herinnerden de bewindsvrouw daarbij aan eerder aangenomen moties tegen het handelsverdrag met Argentinië, Brazilië, Bolivia, Paraguay en Uruguay’.

BBB vreest dat Nederlandse boeren concurrentie krijgen van Zuid-Amerikaanse boeren die aan minder voorschriften hoeven te voldoen. PvdD vreest ook de import van niet-duurzame producten. ‘De Nederlandse regering zet zich in voor gelijke standaarden wereldwijd, zodat er geen oneerlijke concurrentie voor onze boeren hier in Nederland is’, zegde minister de Kamer toe.

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas is daar niet gerust op. ‘Dat gebeurt al jaren niet. Dan heb ik het over de productiewijzen die hier allemaal verboden zijn. Met alles wat in Nederland op boeren afkomt plus nog eens alles wat in Europa op ze afkomt en dan ook nog eens alles wat wereldwijd op ze afkomt, is het gewoon einde verhaal.’


Altijd kritisch

Christine Teunissen (PvdD) verbaast zich erover dat het kabinet niet volmondig ‘nee’ zegt tegen Mercosur aangezien coalitiepartijen PVV, NSC en BBB altijd zeer kritisch waren op het handelsverdrag. ‘We krijgen steeds minder grip op ons eigen beleid voor de boeren als we dit verdrag nu gaan sluiten, want de EU gaat alles bepalen. Ik constateer dus dat het kabinet gewoon doorgaat met het beleid van Rutte IV, terwijl in het hoofdlijnenakkoord nog staat: 'We willen niet importeren wat we in Nederland niet mogen produceren.'''

In een gezamenlijke motie riepen BBB, PvdD, SP, ChristenUnie, SGP en Denk de minister op zich in Brussel uit te spreken tegen het Mercosur-verdrag en op te trekken met andere tegenstanders, zoals Frankrijk.

Ondanks dat de minister de motie ontraadde, volgde zij hem een dag later toch op. Tijdens een bezoek aan de Europese raad voor Buitenlandse Zaken donderdag benadrukte zij dat Nederland kritisch is op het voorstel voor een vrijhandelsverdrag met de vijf Zuid-Amerikaanse landen.


Geen geheim

‘Het ligt heel gevoelig’ zei Klever. ‘Dat is ook geen geheim en dat is al heel lang zo. De Tweede Kamer is zeer kritisch op het akkoord en zeker ook op het landbouwdeel. Dat heb ik nu weer uitgedragen’, zei ze na afloop van de vergadering met haar Europese collega-ministers.

De bal ligt nu bij de Europese Commissie om het akkoord uit te onderhandelen, zei Klever. Pas als er een integraal akkoord is 'bepalen we als Nederland een positie'.


Frankrijk is fel tegen een akkoord met de Mercosur, die bestaat uit Argentinië, Brazilië, Bolivia, Paraguay en Uruguay. Een aantal EU-landen is uitgesproken voorstander en weer andere landen zijn net zoals Nederland kritisch.

De EU onderhandelt al meer dan twintig jaar over een vrijhandelsverdrag met de Mercosur. Uruguay is van 2 tot 4 december gastheer van een Mercosur-top. De verwachting is dat er daar een finaal akkoord wordt gesloten waarna alle EU-lidstaten zich erover kunnen buigen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer