Rassenlijst CSAR is cruciaal voor akkerbouwers en veehouders
De Nederlandse aanbevelende rassenlijst die wordt samengesteld door CSAR bestaat dit jaar honderd jaar. Voor telers zijn de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van de lijst nog altijd cruciaal in de ondersteuning van hun rassenkeuze.
'Een goede gewasteelt begint met de keuze voor het juiste ras op de juiste plaats. Een aanbevelende rassenlijst die is gebaseerd op onafhankelijke proeven op verschillende locaties in Nederland is daarbij cruciaal', stelt akkerbouwer en LTO-bestuurder Hendrik Jan ten Cate.
Hij zit namens LTO Nederland in het bestuur van de stichting Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR). Binnen CSAR werken BO Akkerbouw, Plantum en LTO Nederland samen. Zij beslissen over de samenstelling van de aanbevelende rassenlijst. De lijst bestaat dit jaar honderd jaar.
Ondersteunen bij rassenkeuze
Al in 1924 werd de eerste lijst met aanbevolen en 'beproevingswaardige' rassen gepubliceerd. De reden om de lijst elk jaar uit te brengen, is nog steeds hetzelfde: akkerbouwers en veehouders ondersteunen bij hun rassenkeuze.
Een goede gewasteelt begint met de keuze voor het juiste ras op de juiste plaats
De rassenlijst heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt van enkele pagina's in De Veldbode van 1924 tot de bekende boekjes die jaarlijks werden verspreid en nu via de website van CSAR zijn te zien. In een pdf-bestand staan de rassen van voedergrassen en mais voor veehouders en de belangrijkste rassen voor akkerbouwers, uitgezonderd die van aardappelen.
Ten Cate vindt het voor gewastelers van belang dat de lijst er is en vooral dat deze ook blijft. 'De belangen van partijen in de keten zijn soms verschillend. Daarom is het goed dat er voor telers een betrouwbare rassenlijst is met de belangrijkste eigenschappen van rassen die op een onafhankelijke wijze worden geselecteerd. Ik wil dan ook oproepen aan ondernemers om deze lijst er altijd bij te pakken als je bezig bent met je rassenkeuze.'
Laatste selectieslag
Ook directeur Niels Louwaars van Plantum vindt de onafhankelijke rasseninformatie cruciaal. Plantum is een branchevereniging voor de veredeling, vermeerdering en opkweek van zaden en planten. 'Voor veredelaars is het een bekroning op hun werk als een door hem of haar gekweekt ras op de lijst komt, maar zeker ook een laatste selectieslag', voegt Louwaars toe.
Binnen CSAR onderhandelt Plantum over de contracten met de uitvoerders van het onderzoek. Gewasexperts uit de sector dragen bij aan het voorstel aan de Raad voor plantenrassen over welke aspecten van belang zijn voor de teelt om te meten. Vervolgens stelt de Raad voor plantenrassen dit voorstel vast voor de rassenregistratie. Dezelfde proeven worden gebruikt voor de aanbeveling waarvoor CSAR verantwoordelijk is. Dit gebeurt op basis van een jaar extra onderzoek.
In de rassenlijst staan de nieuwste en beste rassen weergegeven in tabellen met de belangrijkste raskenmerken. Daarnaast staat er informatie over de teelt van gewassen en over alle aanbevolen rassen. BO Akkerbouw verzorgt het secretariaat van CSAR. Sinds tweeënhalf jaar bekleedt Frans Verwer, die als zelfstandige werkt in de sector, de functie van secretaris.
Belangen in balans houden
Verwer heeft binnen CSAR een coördinerende functie, maar moet er ook voor zorgen dat de belangen van alle partijen in de keten in balans blijven. 'Vandaar dat mijn positie altijd onafhankelijk is om de belangen van veredelaars en gewastelers zo goed mogelijk te behartigen. Gelukkig is er sprake van een gezonde competitie', verzekert hij.
Volgens de secretaris wordt een juiste raskeuze alsmaar belangrijker. 'Telers moeten in hun beslissing met steeds meer raseigenschappen rekening houden: robuustheid tegen weersextremen, maar ook dat ze met minder middelen en stikstof toe kunnen. De aanbevelende rassenlijst geeft hun goede handvatten.'
Thema Rassenkeuze
De aanbevelende rassenlijst bewijst al honderd jaar zijn waarde. De betrouwbaarheid en onafhankelijkheid hiervan is cruciaal in de ondersteuning van de rassenkeuze van telers. In het thema Rassenkeuze van Nieuwe Oogst waarschuwt onderzoeker Geert Kessel dat het uiterst riskant is hoe nu wordt omgegaan met phytophthoraresistente aardappelrassen. In suikerbieten is cercospora onder de bladschimmels de grootste veroorzaker van opbrengstderving. Goed nieuws is dat rassen met een hoge tolerantie op de lijst komen. Tot slot pleiten twee biologische telers voor meer onafhankelijke rassenproeven in uien en peen.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kubota M7131
Gebruikt, P.O.A.
-
VALMET 502-2
Gebruikt, € 4.500
-
New Holland T6.155 AutoCommand
2022, P.O.A.
-
Dennis - Premier Petrol kooimaaier
Gebruikt, € 3.600
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %