Boeren zijn alert op stijging grondwaterpeil bij herinrichting Geelbroek
De Provincie Drenthe is vrijdag gestart met de herinrichting van het gebied Geelbroek, ten zuiden van Assen. De herinrichting biedt volgens de provincie kansen voor zowel de landbouw als de natuurontwikkeling. De omwonende boeren zijn beducht op de effecten van de hogere grondwaterstand in het gebied.
De herinrichting van het gebied richt zich op het ontwikkelen van een natuurlijk boslandschap en het herstellen van de waterhuishouding in dit brongebied van de Drentsche Aa. Tot en met februari 2025 wordt er gewerkt aan de verschillende herinrichtingsmaatregelen zoals het dempen en verondiepen van sloten, het aanleggen van slenken en het verleggen van de Geelbroekerweg.
Hogere (grond)waterstanden in het gebied vormen een essentieel onderdeel van het plan om verdroging van de natuur tegen te gaan. Met de genomen maatregelen kan Geelbroek in droge periodes voldoende water vasthouden en in natte periodes tot 180.000 m³ water opslaan, waardoor wateroverlast stroomafwaarts wordt beperkt.
Afwatering gescheiden
Boeren uit de omgeving van het gebied volgen de de verandering van de waterhuishouding en het verhogen van het grondwaterpeil nauwlettend. De provincie denkt de effecten van het hogere waterpeil te onderscheppen door de afwatering van het natuurgebied te scheiden van die van landbouwgronden. Om mogelijke overlast van muggen te vermijden zijn op en rond de woonlocaties maatregelen toegevoegd, zoals het verwijderen van bosjes en singels
Met het peilbuizenmeetnet monitort Prolander de grondwaterstand. Mocht er onverwachts toch schade ontstaan door de uitvoering van het inrichtingsplan, dan is er een schaderegeling afgesproken waarbij de provincie de kosten voor de schade betaalt. Verschillende onderzoeken tonen volgens de provincie aan dat de landbouw geen nadelige effecten van een verhoging van de waterstand zal ondervinden.
Daarnaast werkt Prolander nauw samen met grondeigenaren binnen het projectgebied om de verkavelingssituatie te verbeteren. Hierdoor zullen deze landbouwers meer aaneengesloten stukken grond dichter bij hun bedrijf hebben.
Intensiever beheer
Na de herinrichting zal het grootste deel van het projectgebied, vooral aan de westzijde, veranderen in grasland, bos, struikgewas en moeras. De ontwikkeling van dit deel hangt af van het beheer na de werkzaamheden. Het oostelijke deel blijft meer open door intensiever beheer, zoals maaien. Door de herinrichting zal de fauna in het gebied veranderen, met een toename van amfibieën en vogels.
Geelbroek maakt deel uit van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en voor een deel van het Natura 2000-gebied dat in de Drentsche Aa ligt. De herstelmaatregelen zorgen ervoor dat de kwaliteit van het Natura 2000-gebied verbetert. Met de realisatie van dit project, uitgevoerd door Prolander, wordt 404 hectare natuur hersteld en versterkt.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lemken Ploeg Juwel 8 (NT) #163810
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra Q305 trekker
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5455 T3
2009, P.O.A.
-
Valmet 405 16 +8 hydr remventiel
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag9° / 7°95 %
-
Maandag8° / 4°20 %
-
Dinsdag8° / 5°90 %