Raad van State zet streep door plan glastuinbouw Stompwijk
Een ambitieus plan dat de glastuinbouw in het Zuid-Hollandse Stompwijk toekomstbestendig moet maken en ook ruimte biedt voor nieuwe woningen. Maar het blijkt een tweeslachtig plan te zijn dat deze lastig te combineren functies wil verenigen. De Raad van State heeft er een streep door gezet.
De woningen staan glastuinbouwers die met gewasbeschermingsmiddelen werken in de weg. Het gaat om voormalige bedrijfswoningen die de status van burgerwoning hebben gekregen en daarmee ook een betere bescherming tegen overlast.
De woningen in het glastuinbouwgebied bij Stompwijk staan op een afstand van 20 meter van de plek waar met gewasbeschermingsmiddelen mag worden gespoten. De gemeente Leidschendam-Voorburg voorzag geen probleem, want er staat binnen die krappe zone al een woning waar de glastuinbouwers rekening mee moeten houden. Daarom konden de twee burgerwoningen er ook nog wel bij.
50 meter
Dat is tegen het zere been van de Raad van State. Bij gebrek aan landelijke regels heeft de raad zelf in een lange reeks rechtszaken al geoordeeld dat een afstand van 50 meter raadzaam is. Alleen als met een 'locatiespecifiek' onderzoek is aangetoond dat wonen binnen 50 meter toch aanvaardbaar is, wil de raad goedkeuring geven. In dit geval vond de gemeente zo'n onderzoek niet nodig en daarmee tekende ze feitelijk haar eigen vonnis.
Wat de al bestaande woning op korte afstand betekent voor de bedrijfsvoering van de betreffende tuinder Van Swieten Holding laat de raad in het midden. Deze moest alleen oordelen over de vraag of er burgerwoningen op korte afstand bij kunnen komen. De gemeente zal zelf een oplossing voor die al bestaande woning moeten verzinnen.
Bij een ander perceel van plantenkwekerij Meeslouwer, waar op korte afstand een burgerwoning mag komen, heeft de gemeente wel een onderzoek uitgevoerd. Maar daarbij is gebruikgemaakt van een wetenschappelijk model dat al eerder door de Raad van State was afgekeurd. Ook die woning mag er van de raad niet komen.
De raad is het wel eens met de gemeente dat nieuwe kassen alleen mogen worden gebouwd in het daarvoor aangewezen kernglastuinbouwgebied. Kwekers die gronden hebben buiten dit aangewezen gebied en daar kassen willen bouwen, vangen dus achter het net. De 'buitengebieden' wil de gemeente beschikbaar houden voor woningbouw. De raad vindt het standpunt van de gemeente in dit geval redelijk, want gemeenten hebben beleidsvrijheid.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga E-ride C500
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X380 (ZOB) #65646
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6100M (RL) #152569
Gebruikt, P.O.A.
-
Stihl RT 5097.1
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag11° / 9°15 %
-
Zaterdag9° / 7°50 %
-
Zondag9° / 6°95 %