Wiersma negeert kritiek VVD op partijgenoot Vermeer

Landbouwminister Femke Wiersma wil niet inhoudelijk reageren op uitspraken van haar partijgenoot en BBB-Kamerlid Henk Vermeer. Die raakten bij coalitiegenoot VVD een gevoelige snaar.

Wiersma+negeert+kritiek+VVD+op+partijgenoot+Vermeer
© Dirk Hol

Vermeer zei in een radio-interview met EenVandaag dat ‘de VVD moet wennen dat er een totaal ander landbouwbeleid is’. VVD-Kamerlid en landbouwwoordvoerder Thom van Campen vroeg Wiersma daarop of zij die mening deelt. En of ze eventueel afstand van die uitspraak van haar partijgenoot wilde nemen.

In antwoord op de vragen Van Campen schrijft Wiersma woensdag dat het niet aan haar is ‘om te reflecteren op politieke uitspraken van individuele Kamerleden’. Inhakend op de opmerking van Vermeer vroeg de VVD’er ook of de minister zal vasthouden aan de afspraken die in het Hoofdlijnenakkoord zijn gemaakt met zijn partij.

Wiersma schrijft dat ze het Hoofdlijnenakkoord ziet als haar opdracht. ‘Ik streef daarbij naar het maximale resultaat, maar vind het belangrijk om erop te wijzen dat ik voor navolging van alle afspraken vaak afhankelijk ben van onderhandelingen met derden, de Europese dimensie en de doorwerking van het beleid in de praktijk - zoals autonome ontwikkelingen in de markt en bijdragen van ketenpartijen en agrarisch ondernemers. Dit neemt niet weg dat ik de gemaakte afspraken zie als mijn opdracht.’


Generieke korting voorkomen

Een van haar opdrachten in het hoofdlijnenakkoord is het voorkomen van een generieke korting in de veehouderij als gevolg van de mestcrisis. Van Campen vroeg de minister of ze dat gedurende haar ambtstermijn nog kan garanderen.

Wiersma wijst onder meer op de ingevoerde afroming van dierrechten en de verlaging van de mestproductieplafonds, maar geeft geen garantie af die een generieke korting uitsluit. ‘Ik span mij tot het uiterste in om met de ingezette maatregelen te borgen dat de mestproductieplafonds niet worden overschreden om een generieke korting te voorkomen.’

Als voorbeeld noemt ze reductie die de melkveehouderij in potentie kan leveren via het voerspoor om onder het nationale mestproductieplafond te komen en daarmee het voorkomen van een mogelijke generieke korting. ‘Hiervoor verwacht ik een grote inspanning van ketenpartijen in de melkveehouderij en melkveehouder.’


Debat over grondgebondenheid

Donderdagmiddag debatteert de landbouwcommissie in de Tweede Kamer met de minister over het mestbeleid. Daarbij komt onder meer haar routekaart naar een grondgebonden melkveehouderij aan bod evenals haar uitgangspunten bij het uitwerken van de nieuwe brede beëindigingsregeling.

De onderzoeken naar onder meer de economische effecten van een grondgebonden melkveehouderij worden waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2025 opgeleverd. Een eerste afweging met beleidskeuzes stuurt de minister uiterlijk 31 juli 2025 naar de Tweede Kamer, meldt Wiersma in een Kamerbrief.


Verouderde bedrijven

Voor de brede opkoopregeling laat Wiersma onderzoeken of deze kan worden ingezet voor verouderde bedrijven en veehouderijen met hogere ammoniakemissie. De minister stelt in een woensdag verzonden Kamerbrief dat circa de helft van alle veehouderijlocaties in Nederland nog geen aanspraak heeft kunnen maken op een van de eerdere vrijwillige stoppersregelingen.

Met de nieuwe regeling moet die groep boeren worden bereikt, omdat daar volgens de bewindsvrouw de bereidheid om deel te nemen groter zal zijn dan in de groep die al van eerdere regelingen gebruik kon maken. Een verwachting van de emissiereductie van ammoniak en broeikasgas die de nieuwe beëindigingsregeling gaat opleveren kan Wiersma nog niet geven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    11° / 6°
    10 %
  • Zondag
    12° / 6°
    10 %
Meer weer