LTO teleurgesteld in stemming Meststoffenwet en doorgaan afroming

De stemming in de Tweede Kamer dinsdag over de wijziging van de Meststoffenwet biedt varkens- en pluimveehouders weinig verlichting. Vanuit de LTO-veehouderijvakgroepen klinkt teleurstelling.

LTO+teleurgesteld+in+stemming+Meststoffenwet+en+doorgaan+afroming
© Wim Hollemans

'Alhoewel enkele amendementen en moties minimale verlichting bieden, is de uitkomst van de stemming bedroevend', reageert voorzitter Ger Koopmans van LTO Nederland.

Dit wetsvoorstel, inclusief de aangenomen amendementen, doet volgens LTO 'op geen enkele manier recht aan de grote bijdrage die de pluimvee- en varkenshouderij al geleverd hebben bij het terugdringen van de mestproductie via eerdere en bestaande beëindigingsregelingen en autonome ontwikkelingen'.

Tijdens debatten over de wetswijziging gaven veel Tweede Kamerleden blijk van het feit dat er bij de ingrepen in de varkens- en pluimveehouderij sprake is van disproportionaliteit en oneerlijkheid. Maar dit kwam bij de stemmingsuitslag niet naar voren in de aangenomen amendementen. Volgens LTO gaan partijen daarmee voorbij aan het eigenlijke doel van de wijziging van de Meststoffenwet: de verbetering van de waterkwaliteit.


Onredelijk en disproportioneel

'De varkenshouderij zit al jaren onder haar huidige sectorplafond, levert vervolgens een enorme bijdrage via de bedrijfsbeëindigingsregelingen en wordt dan beloond met een fikse restopgave en afroming. Dit is onredelijk en disproportioneel. De restopgave en afroming horen niet bij de varkenshouderij te liggen', vindt voorzitter Linda Verriet van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV).

Voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP valt Verriet bij: 'Inspanningen uit het verleden worden door de minister en de Kamer op deze manier afgestraft met een flinke korting. Dat is een dodelijk signaal richting voorlopers.'

De POV en de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP willen daarom nogmaals in gesprek gaan met landbouwminister Femke Wiersma over de invulling en uitwerking van dit wetsvoorstel en de andere maatregelen uit de mestbrief van afgelopen september.


Biologisch niet uitgezonderd

LTO is daarnaast teleurgesteld voor haar biologische leden over het feit dat biologische bedrijven niet worden vrijgesteld van afroming bij de overgang van fosfaat- en dierenrechten.

Biohuis-voorzitter Pipie Smits van Oyen: 'Wij denken dat de Kamer hiermee een kans mist door de oplossingen uit de biologische sector niet aan te grijpen.'

Het aangenomen amendement van Harm Holman (NSC) is wat LTO betreft een goede zet, omdat deze recht doet aan de rol van Tweede Kamer en de minister. Het is namelijk van belang dat productieplafonds en afromingspercentages alleen in samenspraak en na een zorgvuldige afweging kunnen worden aangepast.


Crisisaanpak ontbreekt

Eerder stelde LTO al dat een crisisaanpak voor de korte termijn ontbreekt. Om op korte termijn de overspannen mestmarkt te verlichten, is het van belang de mestverwerkingscapaciteit op te schalen. Het is goed dat een ruime meerderheid in de Tweede Kamer instemde met de motie van Cor Pierik (BBB) om de vergunningverlening hiertoe te versnellen.

De minister zet zich in voor de toelating van renure en voor een nieuwe derogatie per 2026. Een meerderheid in de Tweede Kamer staat ook positief tegenover de toepassing van renure, oftewel kunstmestvervangers.


De aangenomen motie van Eline Vedder (CDA) en Harm Holman (NSC) verzoekt de regering namelijk om de pilot mineralenconcentraat, die bijdraagt aan de inzet van kunstmestvervangers, per 1 januari 2025 te verlengen en te onderzoeken hoe de pilot kan worden uitgebreid met renure-producten.

Deze plannen zijn wat LTO betreft goede stappen die 'recht doen aan de vruchtbare delta die Nederland is'. 'Voor de korte termijn bieden deze veranderingen echter nog steeds onvoldoende houvast. Het aanpassen van de huidige derogatie door het afbouwpad te veranderen dan wel NV-gebieden terug te draaien of anders in te vullen, zou voor 2025 en 2026 echt perspectief kunnen bieden', stelt de belangenorganisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    21° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 14°
    90 %
  • Vrijdag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer