VS vindt virusdeeltjes vogelgriep in een van 96 zieke koeien

Bij 96 zieke koeien die zijn afgekeurd voor de slacht, heeft de Amerikaanse voedselveiligheids- en inspectiedienst FSIS onderzoek uitgevoerd naar vogelgriep. In een van die koeien zijn virusdeeltjes van het vogelgriepvirus gevonden. Het vlees alle 96 koeien is naar de destructie gegaan. Onderzoek met de bewuste besmetting met een hoge dosis levend vogelgriepvirus van hamburgers toont aan dat dit het bakproces niet overleeft.

VS+vindt+virusdeeltjes+vogelgriep+in+een+van+96+zieke+koeien
© Pixabay

Op Amerikaanse slachterijen keurt de FSIS de slachtdieren op hun gezondheid en ook achteraf het vlees om te beoordelen of dit geschikt is voor menselijke consumptie. Als dit niet in orde is, dan worden de dieren afgekeurd en komt het vlees niet in de voedselketen terecht.

Om te garanderen dat het vleesaanbod naar de consumenten veilig is, ondanks de uitbraken van vogelgriep op melkveebedrijven, is het vlees van de 96 afgekeurde koeien van meerdere slachterijen onderzocht op vogelgriep. Tot nu toe zijn 96 van de 109 verzamelde spiermonsters getest. Tot nu toe bleken 95 monsters vrij van vogelgriep en werden bij één koe virusdeeltjes gevonden. De herkomst van deze koe wordt nu getraceerd.

Bij een tweede onderzoek in het kader van de voedselveiligheid zijn monsters van rundergehakt uit alle Amerikaanse staten waar vogelgriep bij runderen is vastgesteld onderzocht. Hierbij zijn geen virusdeeltjs van vogelgriep aangetroffen.


Bakken doodt virus

In het derde onderzoek heeft onderzoeksinstituut Agricultural Research Service bewust hamburgers besmet met een zeer hoge dosis levend H5N1-griepvirus. Dit waren grote hamburgers van 300 gram, terwijl hamburgers normaal 113 gram wegen. De hamburgers zijn op drie temperaturen – 49, 63 en 71 graden Celsius kerntemperatuur – gebakken.

Bij de hamburgers gebakken op 63 graden (medium) en bij 71 graden (well done) is geen vogelgriepvirus gevonden. Een kerntemperatuur van 63 graden Celsius is de door FSIS aanbevolen kerntemperatuur voor rundvlees. Bij de kerntemperatuur van 49 graden, dus ver onder de door FSIS aanbevolen temperatuur, werd nog wel virus gevonden, maar was dit virus grotendeels geïnactiveerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer