Paardenziekte EIA duikt op vlak over de grens in België

De meldplichtige ziekte Equine infectieuze anemie (EIA) is geconstateerd bij een paard in de buurt van het Belgische Hamelt, 15 kilometer ten westen van het Limburgse Weert. Het paard is illegaal geïmporteerd.

Paardenziekte+EIA+duikt+op+vlak+over+de+grens+in+Belgi%C3%AB
© Pixabay

Het veroorzakende virus wordt overgedragen door vliegen en dazen, die dieren binnen een straal van 200 meter kunnen besmetten. Het virus kan niet lang in de monddelen van de insecten overleven. Ook via naalden is overdracht mogelijk.

Behandeling van EIA heeft geen zin. Ook is er geen vaccin. Omdat een dier levenslang drager is van de ziekte en zo andere dieren kan besmetten, wordt bij de aanpak gekozen voor euthanasie of levenslange isolatie met een minimale afstand van 200 meter tot andere paardachtigen.


Niet in Nederland

In 2017 was er een geval van EIA in het Utrechtse Vreeland. Volgens Royal GD is Nederland nu officieel vrij van de ziekte. In Roemenië komt EIA endemisch voor.


In België is de ziekte vaker vastgesteld. In februari is de ziekte ook aangetroffen bij onze zuiderburen. In Rijkevorsel, onder Breda, overleed een paard. De ziekte kwam ook toen in België terecht door illegaal geïmporteerde paarden, in dit geval uit Hongarije.

Destijds is ervoor gekozen om de overige paarden op het bedrijf drie maanden te isoleren om via bloedonderzoek te zien of deze dieren ook besmet zouden zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    15° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 10°
    20 %
  • Zaterdag
    18° / 10°
    10 %
Meer weer