Royal GD vond eerste Tick-Borne Encephalitis (TBE) bij paard

Diergezondheidsdienst Royal GD heeft in augustus 2023 het eerste paard in Nederland met een besmetting door het Tick-Borne Encephalitis-virus (TBE) gevonden. Het virus dat door teken wordt verspreid, werd aangetroffen bij een paard op Terschelling. Het virus vormt meestal geen groot probleem voor paarden, voor mensen is dit anders.

Royal+GD+vond+eerste+Tick%2DBorne+Encephalitis+%28TBE%29+bij+paard
© Pixabay

Dat meldt de organisatie in de diergezondheidsmonitoring over 2023. Aanvankelijk werd gedacht aan het Westnijlvirus. Eén test vond antistoffen, maar een vervolgtest door onderzoeksinstituut Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) vpnd die niet. Daarop besloot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het dossier te sluiten.

Omdat het dier neurologische symptomen liet zien na een tekenbeet, werden virusneutralisatietesten ingezet op een aantal virussen, zoals het Westnijlvirus en TBE. Die test toonde enkel verhoogde antistoffen tegen TBE aan. Ook werden deze antistoffen via een andere methode gevonden, waaruit ook bleek dat het om een recente infectie ging.

Uit verder onderzoek kwam naar voren dat het veroorzakende virus verantwoordelijk was voor de eerste postieve test op het Westnijlvirus.


Geen groot probleem

Overigens is TBE voor paarden meestal geen groot probleem. Neurologische en andere ziekteverschijnselen bij een besmetting zijn zeldzaam. Voor mensen is het wel een ernstige aandoening, die in een klein deel van de gevallen kan leiden tot hersenvliesoontsteking en chronische neurologische schade.

Een besmetting bij paarden moet gezien worden als een waarschuwing voor de volksgezondheid, stelt Royal GD. Een besmet paard betekent dat er besmette teken in de buurt zijn. Vooralsnog zijn in Nederland weinig teken die dit virus bij zich dragen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer