Leveranciers Caring Dairy verlagen CO2-emissie per kilo melk fors

De CO2-emissie per kilo melk bij de deelnemers aan Caring Dairy van Cono Kaasmakers daalde in 2023 met 24,4 punten naar 94,6 equivalenten per 100 kilo melk. Het stikstofbodemoverschot bij de deelnemende bedrijven daalde vorig jaar ook, van 166 naar 123 kilo per hectare.

Leveranciers+Caring+Dairy+verlagen+CO2%2Demissie+per+kilo+melk+fors
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit het overzicht van de doelstellingen en resultaten van Caring Dairy dat Cono Kaasmakers publiceerde. Bijna alle melkveebedrijven die leveren aan Cono Kaasmakers doen mee aan het duurzaamheidsprogramma.

De koeien van de deelnemers kregen vorig jaar gemiddeld 1.794 uur weidegang verdeeld over 176 dagen. Dat is lager dan in 2022, maar een flink stuk hoger dan de landelijk vastgestelde norm van 120 dagen en 720 uur.

Koeien weer een maand ouder

Het jongvee wordt met 175 dagen jaarlijks ook meer geweid dan de gestelde doelstelling. De gemiddelde leeftijd van de koeien bij de deelnemers groeit jaarlijks met een maand en steeg in 2023 naar 6 jaar en 4 maanden. Vorig jaar is door de deelnemers aan het programma Caring Dairy iets meer eiwit van eigen land gehaald dan het jaar ervoor, waardoor minder krachtvoer nodig was.

22,5 kilo krachtvoer per 100 kilo melk is aan de koeien gegeven. Dat is 10 procent minder dan de huidige doelstelling van maximaal 25 kilo per 100 kilo melk.

Verder haalde 48 procent van de bedrijven afgelopen jaar binnen het programma de indicator agrarisch natuurbeheer. Deze bedrijven hebben kruidenrijk grasland, doen aan weidevogelbeheer of werken aan natuur- en landschapsverbeteringen. In vijf jaar tijd is ook het percentage bedrijven met eigen energieopwekking meer dan verdubbeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer