Klauwbekapper adviseert schoonspuiten: 'Als je stront inpakt, pak je stront uit'

Als je klauwen goed wilt bekappen, moet je ze eerst schoonspuiten met water. Dat adviseert Jochem Geurts van het Nederlands Klauw Gezondheids Centrum.

Na het schoonspuiten heb je beter zicht op de klauwen. 'Dan zie je de oneffenheden en drukpunten zitten en welke ruimte er is om te modelleren. Daarna kun je de natuurlijke vorm van de klauw herstellen door functioneel te bekappen. Daarbij houd je voldoende zooldikte en hoogte in het balgebied en kun je indien nodig klauwproblemen aanpakken', zegt Geurts op het bedrijf van melkveehouder Theo van Steeg in het Gelderse Nijkerk.

Samen met de ervaren klauwbekapper Gerrit Bosje werkt Geurts hier aan de koeien. Ook bij het behandelen van een klauwprobleem zoals mortellaro adviseert Geurts om de klauwen eerst goed schoon te spuiten. 'Bij de behandeling van mortellaro of een zoolzweer komt de hogedrukspuit extra van pas. De klauw moet eerst goed worden schoongespoten, voordat die kan worden ingepakt', zegt hij.


Genezen

'Na het reinigen komt er een geneesmiddel op de aangetaste plek en wordt die netjes ingepakt, zodat de wond ook de kans krijgt om te genezen', licht Geurts toe. 'Niet goed schoonmaken is nadelig. We zeggen altijd: als je stront inpakt, dan pak je ook weer stront uit. Het wordt dan eerder slechter dan beter.'

Bij Van Steeg pakt het verzorgen van de klauwen goed uit. Tot ruim drie jaar geleden had hij bij de melkkoeien voortdurend flinke klauwproblemen. Juist na het bekappen van de klauwen ging het vaak mis. 'Achteraf weet ik nu dat er vaak net even te veel werd weggesneden van de klauw. De zolen waren te dun. Daardoor ontstonden juist problemen', ziet van Steeg. 'Ik noem deze mannen altijd kunstenaars, want de klauwgezondheid is hier met stappen vooruitgegaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 11°
    95 %
  • Vrijdag
    13° / 6°
    20 %
  • Zaterdag
    12° / 4°
    20 %
Meer weer