BO Akkerbouw vraagt verbindendverklaring aan voor uien

BO Akkerbouw heeft bij het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur een aanvraag ingediend voor een verbindendverklaring voor de uienteelt. Daarmee wordt het mogelijk om uien op te nemen in het onderzoeksprogramma van de brancheorganisatie. De bedoeling is dat akkerbouwers het uienonderzoek gaan financieren met een verplichte bijdrage over iedere hectare waarop zij uien telen.

BO+Akkerbouw+vraagt+verbindendverklaring+aan+voor+uien
© Job Hiddink

De uienteelt is door de jaren heen een goed renderend gewas gebleken, maar kent een aantal specifieke uitdagingen. Zo wordt bijvoorbeeld door het krimpende middelenpakket een effectieve aanpak van schimmels, aaltjes en insecten steeds lastiger. Ook onkruid en de beschikbaarheid van zoetwater zijn belangrijke thema's.

De inzet van het onderzoeksprogramma is een steeds duurzamere uienteelt mogelijk maken met concrete oplossingen en handvatten voor akkerbouwers. 'Dat vraagt om kennis', zegt directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw. 'Kennis die leidt tot praktische maatregelen waarmee akkerbouwers een toekomstbestendige uienteelt kunnen inrichten.'


Stevige basis onderzoeksprogramma

Volgens Hoogendijk leggen de grootste akkerbouwmatige teelten door de toevoeging van uien aan het programma 'Onderzoek en Innovatie' een stevige basis voor het onderzoeksprogramma. Het programma 'Onderzoek en Innovatie' wordt gefinancierd met een bijdrage over iedere hectare waarop akkerbouwers aardappelen, suikerbieten en granen telen.


De Sectie Teelt van BO Akkerbouw, met daarin LTO, NAV, NAJK en Bioplant, deed eerder al een verzoek om de uienteelt op te nemen in het onderzoeksprogramma. Met de aanvraag van een verbindendverklaring bij het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur wordt daar nu een gevolg aan gegeven. Het gaat om een verbindendverklaring voor de periode tot en met eind 2027. Daardoor kan deze worden ingepast in de al lopende verbindendverklaring voor de drie andere gewassen.


16 euro per hectare

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, dan gaan telers van zaaiuien, plantuien, zilveruien en sjalotten 16 euro per hectare betalen. Hierbij geldt een minimum areaalgrootte van 1 hectare. De bedoeling is dat uientelers vanaf 2025 gaan meebetalen. Volgend jaar beginnen ook de onderzoeken waarvoor dit voorjaar een brede oproep is gedaan. De eerste factuur voor telers waar uien op staan, volgt dan eind 2025 op basis van de Gecombineerde opgave 2025.

Gezien het draagvlak in de sector en de ervaring met de lopende verbindendverklaring gaat BO Akkerbouw ervan uit dat de aanvraag bij het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur succesvol zal verlopen. Het proces voor de aanvraag heeft een doorlooptijd van enkele maanden. De verwachting is dat het ministerie ruim voor het teeltseizoen 2025 een formeel besluit neemt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 12°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 12°
    75 %
  • Donderdag
    14° / 12°
    95 %
Meer weer