EU-hooggerechtshof tikt Frankrijk op vingers na verbod naam vega biefstuk

Ook een product van plantaardige oorsprong mag de naam 'worst', 'hamburger' of 'steak' krijgen. Een land mag, met uitzondering van een wettelijke benaming, het gebruik van termen die traditoneel worden gezien als dierlijk, niet verbieden voor producten met plantaardige eiwitten.

EU%2Dhooggerechtshof+tikt+Frankrijk+op+vingers+na+verbod+naam+vega+biefstuk
© Pixabay

Dat beslist het hooggerechtshof van de EU in een zaak die was aangespannen tegen een verbod op vleestermen voor vegetarische producten door de Franse overheid.


• Lees ook: Frankrijk verbiedt vleesnamen op vegetarische producten
• Lees ook: Campagne tegen besluit vleesbenamingen EP

De vier partijen lobbygroep Protéines France, de Europese Vegetarische Unie, de Vegetarische Vereninging van Frankrijk en het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat stapten naar de Franse rechter om dit verbod van tafel te krijgen. Die verwees hen door naar de Europese rechter, omdat een Franse uitspraak in strijd kan zijn met de Europese regels.


Wettelijk vastleggen

De vier vinden een verbod op het gebruik van vleestermen, mét en zonder aanvullingen als 'plantaardig' of 'soja' in strijd met een Europese Verordening. Het Europees gerechtshof gaat hierin mee. Wel kan de overheid in de wet vastleggen dat bijvoorbeeld een biefstuk enkel uit rundvlees mag bestaan.

Een algemeen verbod voor het gebruik van bepaalde termen om levensmiddelen met bijvoorbeeld een bepaalde samenstelling aan te duiden, gaat in de ogen van het hooggerechtshof dus verder dan het gebruik van een wettelijke naam.


Copa

De Europese land- en tuinbouworganisatie Copa en Cogeca roept de Europese Commissie en EU-lidstaten op om zo snel mogelijk met voorstellen te komen om producten van dierlijk oorsprong zo snel mogelijk als wettelijke namen vast te leggen. Dit zou helpen om verwarring bij consumentten te voorkomen, mogelijke gezondheidsproblemen aan tet pakken en de reputatie van dierlijke voedingsmiddelen te beschermen tegen oneerlijke vergelijkingen en misbruik.

Als vertegenwoordigers van zowel plantaardige als dierlijke producenten gelooft de organisatie dat er ruimte is voor alle soorten producten en dat ze naast elkaar op de markt kunnen bestaan. Net zoals margarine nooit heeft beweerd boter te zijn, zouden alternatieve producten ook hun eigen identiteit moeten hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zondag
    14° / 6°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
Meer weer