Varkens vaccineren tegen Rosalia-variant PRRS levert 13,50 euro op

De Rosalia-variant van PRRS die in Spanje grote problemen veroorzaakt bij varkens, is goed aan te pakken met vaccinatie. Het kan wel 13,50 euro per varken opleveren. Dat stelt Tiago Nunes, global productmanager en PRRS-expert van Hipra, na onderzoek.

Varkens+vaccineren+tegen+Rosalia%2Dvariant+PRRS+levert+13%2C50+euro+op
© Henk Riswick

De gevolgen van de Rosalia-variant van PRRS zijn heftiger dan van de andere PRRS-varianten die in Europa voorkomen. Komt Rosalia een varkensbedrijf binnen, dan heeft dat veel invloed op de vruchtbaarheid van varkens. Dat loopt uiteen van verwerpen tot de geboorte van kleinere tomen en slappe biggen. De uitval onder biggen stijgt meestal flink.

Nunes deed onderzoek naar het effect van vaccineren. Zeventig biggen die helemaal vrij waren van PRRS, werden in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg op drie weken een naaldloze vaccinatie met Unistrain PRRS, de tweede groep kreeg geen vaccinatie.

Enkele weken later werden de biggen bewust besmet met de Rosalia-variant van PRRS. De uitval van de niet-gevaccineerde biggen steeg tot 80 procent. Bij de gevaccineerde biggen bleef de uitval beperkt tot 8,8 procent. Dit grote effect werd bereikt onder zeer hygiënische laboratoriumomstandigheden.


Een tweede onderzoek vond plaats op een bedrijf met 1.600 zeugen. Daar was de uitval onder de biggen door de Rosalia-variant van PRRS in korte tijd toegenomen van 10 naar 22 procent. Daarna werd besloten de biggen op twee weken leeftijd intradermaal, dus naaldloos, te vaccineren met Unistrain PRRS. Voor die vroege vaccinatie werd gekozen vanwege de grote problemen door PRRS. Normaal adviseert Nunes om later te vaccineren en dat te laten afhangen van de situatie op het bedrijf.


Uitval daalt flink

De vaccinatie had al snel effect op de hoge uitval door de Rosalia-variant. De uitval bij de biggen daalde na een maand naar 15 procent en nog een maand later naar 6,6 procent. Toen alle niet-gevaccineerde biggen van het bedrijf waren verdwenen, daalde die uitval nog verder naar 4 procent.

Op een ander bedrijf werd ook begonnen met vaccineren om de Rosalia-variant van PRRS aan te pakken. Daar werd het effect van de vaccinatie vergeleken tussen bijna 9.500 niet-gevaccineerde biggen en ruim 11.300 biggen die wel op drie weken leeftijd naaldloos in de huid werden gevaccineerd. De resultaten werden daarbij tot en met de vleesvarkens gevolgd.


Voordeel

De uitval bij niet-gevaccineerde dieren was ruim 28 procent. Door het vaccineren daalde die uitval naar 10 procent. De groei steeg met 30 gram per dag en de voederconversie daalde van 2,38 naar 2,26. Ondanks de vaccinkosten daalden de medicijnkosten met 2 euro per varken. Alles bij elkaar leverde dat een voordeel op van 13,50 euro per afgeleverd vleesvarken.

Een laatste onderzoek was op een fokbedrijf waar de Rosalia-variant van PRRS was binnengekomen. Het bedrijf wilde geen depop-repop uitvoeren, want de bedrijven van de afnemers waren toch al besmet. Wel gingen ze als proef de helft van de fokgelten vaccineren, ook al waren de dieren al besmet met Rosalia. Doel van de vaccinatie zou dan moeten zijn dat de gelten minder virus gaan uitscheiden. Dat is gelukt, want bij de niet-gevaccineerde gelten had nog steeds bijna de helft van de gelten een hoge virusuitscheiding. Bij de gevaccineerde gelten zaten geen dieren meer met een hoge virusuitscheiding. De virusuitscheiding was matig, laag of niet meetbaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
  • Dinsdag
    18° / 12°
    70 %
Meer weer