PRRS-virus wordt steeds agressiever bij varkens in Europa

Het PRRS-virus zal agressievere vormen gaan aannemen bij varkens in Europa. Dat verwacht hoogleraar en PRRS-deskundige Hans Nauwynck van de Universiteit Gent. Op basis van alleen de genetische informatie van het virus is nog niet vast te stellen dat het om een agressief type gaat. 'Blijf vaccineren tegen PRRS en besteed meer aandacht aan bioveiligheid zoals het reinigen en ontsmetten van transport', adviseert Nauwynck.

PRRS%2Dvirus+wordt+steeds+agressiever+bij+varkens+in+Europa
© Twan Wiermans

Tijdens het door Hipra georganiseerde seminar 'Anders denken is anders doen' vorige week in het Gelderse Valburg sprak Nauwynck over verschillende mechanismen die het PRRS-virus gebruikt om een varken te kunnen besmetten en het immuunsysteem te omzeilen.

Doel van het PRRS-virus is binnenkomen in een witte bloedcel. Het virus heeft hiertoe verschillende eiwitten en suikers aan de buitenzijde. Daarmee kan het zich vasthechten aan witte bloedcellen. Ook zorgen de eiwitten en suikers ervoor dat het virus uiteindelijk in de witte bloedcel terechtkomt.


Afweermechanisme werkt niet

Het slimme van het PRRS-virus is dan dat de witte bloedcel uiteindelijk sterft en dat nieuwgevormd virus via celblaasjes door nieuwe cellen kunnen worden opgenomen zonder herkend te worden door het afweermechanisme en de immuniteit van het varken.

De genetische code voor die eiwitten waarmee het PRRS-virus de witte bloedcel kan binnenkomen en zich kan vermeerderen, is met de techniek van 'whole genome sequencing', waarbij de totale genetische informatie wordt ontcijferd, vast te leggen. Uit gegevens die Nauwynck en zijn onderzoeksgroep tot nu toe hebben verkregen, blijkt dat sommige van die eiwitten behoorlijk vaste codes kennen die amper veranderen. Bij andere eiwitten is er wel sprake van verandering. Niet elke verandering van de genetische code leidt tot een verandering van het eiwit. Sommige veranderingen zijn onschuldig en niet van functioneel belang. Daarom wordt het PRRS-virus lang niet altijd agressiever.


Ademhalingsstoornissen

De PRRS-typen in Europa zijn meestal mild van aard. In de Verenigde Staten en Azië kunnen varkens flink ziek worden. Ze hebben drie tot vier weken hoge koorts tot 41 graden Celsius, ademhalingsproblemen en gevolgen voor de vruchtbaarheid kunnen ontstaan. De Europese PRRS-virussen kunnen wel tot voortplantingsproblemen leiden en ademhalingsstoornissen veroorzaken als ze gepaard gaan met andere infecties, zoals griep, mycoplasma of circo.

Nauwynck verwacht dat het Europese PRRS-type steeds agressiever wordt. Het virus is sinds zijn verschijning in de jaren negentig ook al veranderd, want eerder zat het alleen diep in de longen en konden varkens elkaar minder goed besmetten. Nu zit het ook in de neus en gaat de besmetting veel gemakkelijker.


Rosalia

Een voorbeeld van een agressiever type is Rosalia. Dit is in Spanje een probleem. Deze variant is ontstaan uit het PRRS40-type, een agressiever PRRS-virus dat circuleert in Italië. Het ontstaan van dit type kon volgens de hoogleraar gebeuren omdat de vleesvarkens voor de hammenproductie tot hoge gewichten worden aangehouden. In die oudere vleesvarkens krijgt het PRRS-virus meer kansen om te muteren. Dat heeft tot een agressiever type geleid.

Het Rosalia-type in Europa geeft al ernstigere verschijnselen dan normaal, maar is nog niet zo ernstig als het Amerikaanse type, stelt Nauwynck. 'Maar het is wel zaak om de verspreiding van Rosalia vanuit Spanje naar de rest van Europa te voorkomen.' De transporten van biggen naar Spanje zijn daarbij een risicofactor, stelt hij. 'Er is te weinig aandacht voor het reinigen en ontsmetten van vrachtwagens.'

Uit alle gegevens die tot nu toe met whole genomic sequencing zijn verzameld, kan de PRRS-deskundige niet concluderen dat je hiermee kunt aantonen dat er op een bedrijf een agressiever of een milder type van het PRRS-virus aanwezig is. 'Dat zal in de toekomst zeker gaan lukken, maar zover zijn we nog niet.'


Biggenmonitor

Nauwynck vindt het belangrijk dat varkenshouders weten welk PRRS-type ze op hun bedrijf hebben. In België wordt dit via de biggenmonitor bijgehouden. 'Dan zie je bijvoorbeeld dat het virus in de loop der tijd maar een klein beetje verandert en dus een stam is die op het eigen bedrijf aanwezig is en blijft. Maar je kunt dan ook snel zien of er een nieuwe stam is binnengekomen. Een nieuwe stam zorgt eigenlijk altijd voor problemen.'

Als er een nieuwe PRRS-stam binnenkomt op het bedrijf, dan moet de varkenshouder de bioveiligheid goed doorlichten, vindt de hoogleraar. 'In België hebben we bijvoorbeeld het probleem dat er nog PRRS-positieve beren kunnen worden ingezet. Dat is in de meeste andere landen niet het geval.'

Een andere belangrijke risicofactor is de aanvoer van gelten. 'Koop je gelten aan, dan moet je kijken of daar mogelijk de oorzaak ligt. En als dat zo is, wat doe je dan? Of gaat er iets fout tijdens de quarantaine? Haal je die gelten dan gewoon naar binnen? Ook als er problemen zijn op het fokbedrijf, gaan gelten geregeld toch gewoon naar de zeugenhouders. Dat is toch wel vreemd', merkt de PRRS-expert op.


Transporten risico

De transporten van biggen en vleesvarkens staan bij Nauwynck ook boven aan het risicolijstje, evenals mensen die het bedrijf betreden. Houdt iedereen zich aan de voorschriften? Ook de varkenshouder zelf of familieleden? Via knaagdieren kan het PRRS-virus ook het bedrijf binnenkomen. De kans dat het virus met materialen of insecten binnenkomt is klein.

Volgens de hoogleraar is het niet juist om te stellen dat het toch niet helpt om de bioveiligheid op orde te hebben omdat het virus toch van de buurman kan komen aanwaaien. 'Dat risico is echt klein. Daar hoef je pas als allerlaatste naar te kijken, wanneer je alle andere zaken echt goed op orde hebt en consequent toepast.'

Tot nu toe zijn alle verschillende types van het PRRS-virus nog prima in toom te houden met vaccinaties. Alle vaccins werken nog tegen de huidige types. Op termijn zal het mogelijk zijn om uit te zoeken of een bepaald vaccin beter past op een specifiek varkensbedrijf, maar dat is nog toekomstmuziek. 'Blijf dan ook vaccineren', adviseert Nauwynck.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer