Ook PlanetProof-telers mogen Batavia en Movento gebruiken tot opgebruiktermijn

Groentetelers die telen onder het keurmerk On the way to PlanetProof mogen de insecticiden Batavia en Movento met de actieve stof spirotetramat toepassen tot het einde van de opgebruiktermijn. Deze datum staat op 30 oktober 2025.

Ook+PlanetProof%2Dtelers+mogen+Batavia+en+Movento+gebruiken+tot+opgebruiktermijn
© Job Hiddink

Normaal gesproken staat keurmerkbeheerder Stichting Milieukeur (SMK) van On the way to PlanetProof niet toe dat telers middelen in hun opgebruiktermijn nog toepassen. SMK heeft in het geval van spirotetramat een uitzondering gemaakt, omdat blijkt dat de middelen Batavia en Movento onmisbaar zijn in meerdere groenteteelten. De keurmerkbeheerder wil hiermee ook extra milieubelasting voorkomen.

De uiterste aflevertermijn van deze gewasbeschermingsmiddelen met de werkzame stof spirotetramat staat op 30 oktober 2024. De uiterste opgebruiktermijn is 30 oktober 2025. Mede-eigenaar Peer Schraven van tuinbouwbedrijf Compliment in het Noord-Brabantse Volkel zit namens LTO in de Teelt Technische Werkgroep van On the way to PlanetProof. Hij heeft er naar eigen zeggen flink achteraan gezeten om spirotetramat een jaar extra te mogen gebruiken.

'We hebben een uitgebreide onderbouwing aangeleverd bij SMK. Zo hebben we in de ijsbergslateelt vijf jaar onderzoek gedaan alternatieven van Batavia en Movento, maar er zat niet een geschikt middel tussen', vertelt Schraven. 'Op basis van het onderzoek en aanvullende vragen vanuit SMK hebben zij een uitzondering gemaakt op de regel.'


Volgens de ondernemer is het vooral goed nieuws voor telers van ijsbergsla, bloemkool en broccoli, maar ook voor de kleinere vollegrondsgroentegewassen. Wel maakt Schraven zich zorgen over hoe tuinders hun vollegrondsgroenten vanaf teeltjaar 2026 luisvrij moeten houden, als Batavia en Movento niet meer zijn toegelaten.

Dat geldt overigens niet alleen voor tuinders die telen voor On the way to PlanetProof. 'Door de hoge luisdruk is er nu al sprake van resistentie tegen spirotetramat. Gewasbeschermingsmiddelen die naast Batavia en Movento worden ingezet of dienen als alternatief, werken niet meer of op halve kracht', ervaart Schraven.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    16° / 2°
    10 %
  • Zondag
    14° / 8°
    60 %
Meer weer