Op z'n Schots spotsprayen via Van Iperen

Van Iperen is gestart met de import van een spotspraysysteem om gewasbeschermingsmiddelen te sparen. Daarbij wordt ook het gewas gespaard en onkruid gericht aangepakt. Het systeem 'Soil Essentials SKAi' is met de techniek Raven op een spuit van Kverneland gebouwd. De kosten? 3.000 euro per meter boom.

Op+z%27n+Schots+spotsprayen+via+Van+Iperen
© Frits Huiden

Er is een nieuw universeel spotspraysysteem te koop in Nederland. Opvallend is dat dit systeem niet afkomstig is van een werktuigbouwer, veldspuitfabrikant of software start-up. Van Iperen uit Westmaas, toeleverancier van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, zag de vraag vanuit klanten ontstaan en begon drie jaar geleden met de ontwikkeling.

De geïntroduceerde techniek kan Van Iperen in eerste instantie omzet kosten, toch kijkt het bedrijf daar over heen. 'Wij willen klanten de beste oplossing bieden in een veranderende sector. Je kunt nu nog op de traditionele manier doorgaan en deze techniek voorbij laten gaan. Maar uiteindelijk moeten we inspelen op aangescherpte wetgeving en het krimpende middelenpakket', stellen Raph Potten en Anthon Slootweg, beide technische specialist bij Van Iperen.

Er zijn meer voordelen, stellen de specialisten. Spotsprayen zorgt er volgens Potten en Slootweg ook voor dat het gewas minder wordt geremd door een volveldsbespuiting. Daarom zien zij spotsprayen als techniek die de sector veel gaat opleveren.

Het wordt makkelijker om een mix van middelen aan te maken binnen de toegestane mogelijkheden

Raph Potten en Anthon Slootweg, beide technische specialist bij Van Iperen

Voor de ontwikkeling van het nieuwe spotspraysysteem heeft Van Iperen contact gezocht met het Schotse Soil Essentials. Zij brengen al enkele jaren het SKAi-systeem op de markt en zijn gestart met een model dat te gebruiken is tegen ridderzuring in grasland. In de afgelopen drie jaar zijn steeds meer modellen ontwikkeld die ook probleemonkruiden in gangbare akkerbouwgewassen herkennen en aanpakken.


In de fronthef van de trekker hangt een van de camera's om het middelste boomdeel van de veldspuit aan te sturen.
In de fronthef van de trekker hangt een van de camera's om het middelste boomdeel van de veldspuit aan te sturen. © Frits Huiden

Het demosysteem van Van Iperen in Nederland is gebouwd op een Kverneland iXter B10-spuit met boom van 15 meter. Kverneland verzorgt de opbouw van het systeem dat qua hardware bestaat uit een RGB-camera per 3 meter spuitboom en de canbus-aansturing via de terminal Kverneland Tellus. Via een losse Android-tablet in de cabine is de sectieschakeling per dop te zien en de onkruidherkenning.

Om de ridderzuring dat op een proefveld in Numansdorp wordt herkend, trekt de software een digitale lijn in het beeld. De kijkhoek van elke camera heeft een bereik van 3 meter breed en zo'n 2 meter naar voren. Om ook het onkruid onder de trekker te kunnen zien, is een camera in een frame van de fronthef gemonteerd voor het aansturen van het middelste boomdeel achterop.


Op een scherm in de cabine is te zien hoe de software ridderzuring herkent en met een digitale lijn afkadert.
Op een scherm in de cabine is te zien hoe de software ridderzuring herkent en met een digitale lijn afkadert. © Frits Huiden

Raven Industries, inmiddels onderdeel van trekkerbouwer CNH, tekent voor de PWM-kleppen (pulsedoppen) en verdere aansturing van het systeem. Het geheel gaat uiteindelijk draaien op het platform 'PT+' van Van Iperen. Dit platform kan taakkaarten maken op basis van de door Van Iperen ontwikkelde bodemkaarten. Hierin wordt ook de as-applied data van het spotsprayen getoond.

Focus op onkruiden

Van Iperen gebruikt het systeem in eerste instantie voor onkruiden als aardappelopslag in plant- en zaaiuien. In plaats van het herkennen van planten richt de software zich vooral op het onkruid. Van Iperen heeft daarvoor een rijke database met foto's aangelegd. Klein kruiskruid, aardappelopslag, distels en perzikkruid in uien, zuring in grasland en distels in suikerbieten worden ook herkend.

Voor witlof en wortelen ontwikkelt Van Iperen de software nog. 'Doordat het spotspraysysteem meerdere onkruiden kan herkennen en er in een andere dosering te spuiten is, is het makkelijker om een mix van middelen aan te maken die gerichter werkt en meer bescherming biedt binnen de toegestane mogelijkheden.'


Deze demospuit met het Skai-systeem erop heeft een 15 meter brede spuitboom met vijf camera's.
Deze demospuit met het Skai-systeem erop heeft een 15 meter brede spuitboom met vijf camera's. © Frits Huiden

De dopafstand is 25 centimeter. Daarmee is ook de 'spot' die gespoten wordt, altijd 25 centimeter breed. Met de snelle PWM-kleppen is in theorie een rijsnelheid tot 15 kilometer per uur mogelijk. De kosten van het systeem bedragen grofweg 3.000 euro per meter spuitboom.

Het gehele SKAi-systeem is universeel en kan dus ook op andere merken veldspuiten worden opgebouwd. Van Iperen is importeur voor de Benelux, maar laat service over aan de door de klant gekozen spuitfabrikant.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer