Zuivelreus Lactalis snijdt in melkaanvoer
De Franse zuivelonderneming Lactalis wil tussen nu en 2030 450 miljoen kilo melk afstoten, ofwel 9 procent van haar Franse melkplas. Deze beslissing zorgt voor opschudding en bezorgdheid in de melkveehouderij in dat land.
Als reden voor het afslanken van de melkaanvoer noemt het bedrijf de ongunstige balans tussen 'fast moving consumer goods' (FMCG) en zuivelingrediënten in het portfolio. 'Driekwart procent van de in Frankrijk opgehaalde melk wordt verwerkt tot FMCG en 25 procent tot zuivelingrediënten. Voor Lactalis is deze verdeling met 70 procent in FMCG en 30 procent in ingrediënten ongunstiger', schrijft het zuivelbedrijf in een verklaring.
Veel van de zuivelingrediënten, voornamelijk melkpoeder, worden op de internationale markt afgezet. Lactalis kampt daar met stevige concurrentie uit landen zoals Nieuw-Zeeland. Hierdoor betaalt het concern naar eigen zeggen bij tijden meer voor de melk dan het er uiteindelijk voor terugkrijgt. De FMCG-markt in Frankrijk zit aan de andere kant juist in de lift.
Lactalis wil eind 2030 zo'n 450 miljoen liter snijden in de Franse melkplas van 4,9 miljard liter. Dat komt neer op 9 procent. Door te snijden in de productie van ingrediënten wil de zuivelverwerker de balans herstellen en de afhankelijkheid van de volatiele wereldmarkt terugdringen. Dit zou zich ook moeten vertalen in betere prijzen voor de overblijvers. Lactalis wijst er verder op dat andere Franse melkerijen deze strategie al langer toepassen.
Donderslag bij heldere hemel
De aankondiging van Lactalis kwam vorige week als donderslag bij heldere hemel voor veel Franse melkveehouders. Voorzitter Arnaud Rousseau van de grootste Franse landbouworganisatie FNSEA veroordeelde het besluit als 'een overval op de zuivelindustrie' in Frankrijk, meldt de Belgische nieuwssite Vilt. De grootste zorg is dat melkveehouders een nieuwe afnemer vinden die de melk op gaat halen.
De boerenorganisatie Confédération Paysanne wijst ook op het gevaar dat boeren binnenkort hun melk niet meer kwijt kunnen. De organisatie beschuldigt Lactalis ervan op de melkplas te korten zodat melkveebedrijven moeten stoppen en om druk te kunnen uitoefenen op de bedrijven die blijven. FNSEA-voorzitter Rousseau noemt het nog te vroeg om een inschatting te geven van het aantal koeien dat zou kunnen verdwijnen.
Belangrijkste melkregio's gespaard
Als eerste gaat Lactalis tussen nu en 2026 minder melk ophalen in het oosten en zuiden van de Pays de Loire. De belangrijkste melkproducerende regio's Bretagne en Normandië in het westen van het land worden ontzien. De totale Franse melkinzameling bedraagt momenteel ongeveer 24 miljard liter koemelk. Met 4,9 miljard liter is Lactalis in Frankrijk de grootste melkinzamelaar, nog voor coöperatie Sodiaal met 4,2 miljard.
De Franse melkproductie overtreft de nationale consumptie. Bijna 1 op de 2 liter van de in Frankrijk opgehaalde melk is bestemd voor internationale markten.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (RL) #28993
Gebruikt, € 2.999
-
John Deere Tractor, compact 1026R (WD) #27423
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6155M (LH) #18589
Gebruikt, P.O.A.
-
Viking - MF860
2007, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %