Meeste microplastics van slijtende banden, aandeel landbouw beperkt

Het gros van de microplastics die in het milieu belanden zijn afkomstig van slijtende banden, plastic afval en plastic korrels die de industrie als grondstof gebruikt. Dat stelt het RIVM in een onderzoek naar de herkomst van de minieme stukjes plastic.

Meeste+microplastics+van+slijtende+banden%2C+aandeel+landbouw+beperkt
© Job Hiddink

Het aandeel van de landbouwsector in de totale hoeveelheid microplastics is volgens het onderzoek beperkt. Microplastics zijn schadelijk voor het milieu. Volgens het RIVM komen de deeltjes, die kleiner zijn dan 5 millimeter, voornamelijk in de bodem terecht (80 procent), maar ook in de lucht en het water.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed dit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met deze informatie kan het ministerie maatregelen nemen om de uitstoot te verminderen. Om de uitstoot van microplastics te verlagen, wordt een eenvoudige oplossing gesuggereerd: minder plastic gebruiken waar mogelijk. Maar het RIVM erkent ook dat dit niet altijd effectief is.


'In sommige gevallen kan plastic minder schadelijk zijn voor het milieu dan alternatieven als papier of katoen. Extra regelgeving zou kunnen voorkomen dat de korrels waarvan plastic producten worden gemaakt in bodem of water terechtkomen. Dit gebeurt tijdens transport of bij bedrijven. De slijtage van banden kan worden tegengegaan, bijvoorbeeld door betere banden te ontwikkelen', aldus het RIVM. 'Verder helpt het om het afvoerwater van wegen, waarin deze microplastics terechtkomen, te zuiveren.'

Wel is er verder onderzoek nodig om te kijken hoe haalbaar deze maatregelen zijn. Ze moeten technisch uitvoerbaar zijn en er moet draagvlak voor zijn in de samenleving.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zondag
    14° / 6°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
Meer weer