Frans insectenkweker Ynsect verkeert in financiële nood

Het Franse insectenveredelingsbedrijf Ynsect verkeert in financiële problemen, meldt TopAgrar. De multinational is een herstructureringsprocedure gestart.

Frans+insectenkweker+Ynsect+verkeert+in+financi%C3%ABle+nood
© Pixabay

Ynsect beweert sinds de oprichting in 2011 625 miljoen euro aan durfkapitaal te hebben opgehaald, waarmee het een van de best gewaardeerde foodtech-start-ups in Europa is. Maar het bedrijf blijkt nu niet aan de lopende financiële verplichtingen te kunnen voldoen en is op zoek naar nieuwe investeerders.

Het insectenveredelingsbedrijf wordt beschouwd als een pionier op het gebied van de productie van insecteneiwitten. Oorspronkelijk was het van plan duurzaam dier- en vooral visvoer te produceren uit meelwormen. Omdat deze markt enorme hoeveelheden eiwitten nodig heeft, hebben het management en de investeerders van bedrijven in 2020 een overeenkomstig grote productiecapaciteit opgebouwd. In een fabriek in het Franse Dole zou jaarlijks ongeveer 200.000 ton insecteneiwit moeten worden geproduceerd.


Roer om

Verder kreeg Ynsect in 2020 goedkeuring om kunstmest te distribueren gemaakt uit resten van de rui van meelkeverlarven. De kunstmest kan ook in de biologische landbouw worden gebruikt. Ynsect gooide vorig jaar het roer om en richtte zich op de markt voor petfood en hoogwaardige voedingsingrediënten, in de hoop daar hogere marges te ontwikkelen. In 2023 werden de eerste banen geschrapt.

In april 2021 kocht Ynsect de productielocatie van de start-up Protifarm in het Gelderse Ermelo. Die kweekte jaarlijks zo'n 1.000 ton voedingsingrediënten uit meelwormen van de buffalokever voor mensen, dieren en planten. Twee jaar later verplaatste Ynsect delen van het bedrijf naar het Franse Amiens en de vestiging in Amerika. Alleen de researchafdeling bleef in Ermelo. Naar verluidt heeft Ynsect wereldwijd zo'n driehonderd patenten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zondag
    14° / 6°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
Meer weer