Europese Rekenkamer: coulant landbouwbeleid ondermijnt natuur

De EU-landen hebben de vrijheid gekregen het Europese landbouwbeleid om te zetten in nationale plannen. Maar daardoor worden de Europese klimaat- en natuurdoelen misschien niet gehaald, concludeert de Europese Rekenkamer in een maandag gepubliceerd rapport.

Europese+Rekenkamer%3A+coulant+landbouwbeleid+ondermijnt+natuur
© Dirk Hol

Doordat duidelijke criteria ontbreken hebben veel EU-landen, ook Nederland, allerlei biodiversiteitsdoelen of afspraken over broeikasgassen achterwege gelaten in de plannen. De beleidsplannen voor het gebruik van de Europese landbouwfondsen voor de periode 2023-2027 geven de boeren minder administratie, maar missen soms ambitie op natuur- en klimaatgebied. Bovendien zijn allerlei voorwaarden die wel waren vastgelegd, zoals over gewasrotatie, na de recente boerenprotesten versoepeld.

Verder is het door het gebrek aan duidelijke criteria niet mogelijk om milieu- en klimaatdoelen binnen de landbouwsector tussen EU-lidstaten onderling te vergelijken. En ze kunnen ook niet worden vergeleken met een voorgaande periode, stelt de Europese Rekenkamer. Terwijl juist de landbouw 'een aanzienlijke impact op het klimaat en het milieu' heeft.

'De sector is verantwoordelijk voor 13,1 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie', zo staat in het rapport. Voor de volgende periode van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid moeten dergelijke meetbare criteria er dus wel komen, beveelt de rekenkamer aan.


Klimaatneutraal in 2050

In de Green Deal hebben de EU-landen afgesproken om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn en het verlies aan biodiversiteit te bestrijden. Dat laatste moet gebeuren door mogelijke oplossingen op een eerlijke manier over allerlei sectoren te spreiden.

De landbouw is een van de grootste uitgavenposten van de Europese Unie. Het budget voor subsidies voor de Europese landbouwsector bedraagt 31 procent (378,5 miljard euro) van de totale EU-begroting voor 2021-2027.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
  • Dinsdag
    18° / 12°
    70 %
Meer weer