Ierland boort nieuwe markten aan voor afzet van kalveren

In de eerste dertig weken van dit jaar zijn fors minder kalveren vanuit Ierland naar Nederland gegaan. In plaats daarvan gaan meer kalveren naar Spanje. Ook naar Kroatië worden nu kalveren gebracht.

Ierland+boort+nieuwe+markten+aan+voor+afzet+van+kalveren
© Archieffoto Han Reindsen

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het ministerie van Landbouw, Voedsel en Visserij (DAFM), waarover het Ierse vakblad Agriland bericht. Tot nu toe werden 194.301 kalveren vanuit de Ierse melkveehouderij naar partijen in het buitenland verkocht. Ten opzichte van vorig jaar is dat een daling van 4 procent.

Naar Nederland gingen 27 procent minder kalveren. In de eerste dertig weken van 2023 gingen er 105.913 kalveren vanuit Ierland naar Nederland, dit jaar zijn dat er nog maar 77.416. Nederland is daarmee nog wel het belangrijkste exportland voor Ierse kalveren.

Door de daling van het aantal kalveren naar Nederland zijn meer kalveren naar andere Europese landen gegaan. Met name naar Spanje gingen in de eerste dertig weken meer kalveren; 69.286 in totaal. Vorig jaar waren dat er 53.787, een stijging van 29 procent.

De cijfers geven al een goed beeld van het totaal voor 2024, omdat de meeste kalveren vanwege het seizoensgebonden afkalfseizoen in Ierland in de eerste helft van het jaar naar het buitenland worden getransporteerd. Naast Spanje gaan dit jaar ook meer kalveren naar Polen (+8 procent). Roemenië (+107 procent) en Hongarije (+66 procent). Voor het eerst gaan ook kalveren naar Kroatië (3.080).

Nieuwe markten

De Ierse melkveehouderij houdt er al rekening mee dat vanaf 2026 mogelijk geen kalveren meer naar Nederland gebracht kunnen worden. Een van de grootste aankopers van kalveren in Ierland, de Wicklow Calf Company, geeft aan dat nieuwe markten nodig zijn. De verwachting is dat het aantal Ierse kalveren dat naar Nederland gaat, volgend jaar met nog eens met 30 procent zal dalen.

De verwachting heeft te maken met het Nederlandse sectorplan 'Veal forward'. Vanaf 2026 worden Ierse kalveren geweerd in Nederland, omdat het land niet IBR-vrij is. Ierland is wel bezig met een actieprogramma om IBR-vrij te worden.

Het is een grote verandering voor Ierland; vorig jaar ging nog meer dan de helft van de Ierse kalveren naar Nederland. Daarnaast zijn in het Nederlandse sectorplan nieuwe eisen opgenomen over het transport van kalveren, met meer en langere rustmomenten voor kalveren tijdens het transport.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer