Veemarkten passen kalvernoteringen aan voor witblauw-kruislingen

De veemarkten van Leeuwarden en Purmerend passen de noteringscategorieën aan. Er komt een extra categorie voor kalveren zwaarder dan 60 kilo. Daarmee is de waarde van Belgisch Witblauw-kruislingskalveren beter in te schatten.

Veemarkten+passen+kalvernoteringen+aan+voor+witblauw%2Dkruislingen
© Johan Wissink

Tot nu toe was bijvoorbeeld in Leeuwarden de zwaarste categorie dieren met een gewicht van 50 kilo en zwaarder. 'De gewichtsklassen zijn 15 jaar geleden vastgesteld. Sindsdien wordt er in de melkveehouderij veel Belgisch Witblauw-sperma ingezet. Dat leidt tot wat zwaardere kalveren', motiveert voorzitter Andries Kingma van de veemarkt in Leeuwarden de invoer van een nieuwe gewichtsklasse.

Ook speelt mee dat er bij kruislingskalveren sprake is van veel verschil in gewicht. 'Met een categorie voor kalveren boven de 60 kilo worden de zwaardere kalveren beter gewaardeerd', stelt Kingma.


Witblauw plus 55 kilo

Bij de huidige noteringen, blijkt het effect van gewicht op de prijs. Op de veemarkt van Purmerend, die al 55 kilo als maximumgewicht hanteert, doet een kruislingskalf dat op de weegschaal hoger komt dan dit gewicht 335 euro. Een kalf tussen de 50 en 55 kilo komt deze week op 305 euro.

Vee&Logistiek Nederland heeft aangegeven niet te gaan voor een extra klasse voor kalveren zwaarder dan 60 kilo. Vee&Logistiek werkt ook niet met gewichtsklassen, maar met kwaliteitsklassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    10 %
  • Zondag
    19° / 7°
    10 %
  • Maandag
    20° / 10°
    30 %
Meer weer