Rendac blijft enige kadaververwerker in Nederland

Rendac blijft vanaf 2027 het enige bedrijf in Nederland dat kadavers mag verwerken. Er komt geen ander bedrijf of tweede bedrijf dat met deze taak is belast. Dat laat landbouwminister Femke Wiersma weten.

Rendac+blijft+enige+kadaververwerker+in+Nederland
© Jos Thelosen

Wiersma meldt dit op basis van een begin dit jaar begonnen marktconsultatie naar de inrichting van het destructiebestel. Bij de marktconsultatie toonden twee partijen interesse om (een deel) van de wettelijke taak van de kadaververwerking per 2027 uit te voeren.

Volgens de minister moet een bedrijf daarvoor met voldoende mate van zekerheid in 2027 beschikken over de benodigde vergunningen en aan andere juridische vereisten voldoen. Daarnaast moet het de operationele capaciteit hebben om een substantieel aantal kadavers op te halen en te verwerken – in beginsel ook in het kader van piekbelasting bij dierziektebestrijding – en financieel robuust zijn en blijven.

Wiersma concludeert dat alleen Rendac met voldoende mate van zekerheid aan al deze eisen voldoet. Deze kadaververwerker blijft dus voor Nederland als enige belast met de wettelijke taak en daarmee ook de enige aanbieder. De minister stelt daarbij dat dit voordelen biedt door de duidelijkheid over verantwoordelijkheden, de opbouw van kennis en expertise en de mogelijkheden tot diepte-investeringen.


Tarieven

De wet- en regelgeving voorziet daarnaast volgens Wiersma in voldoende waarborgen om – ondanks de monopoliepositie van Rendac – te voorkomen dat in de tarieven voor de uitvoering van deze wettelijke taak onredelijke winstmarges worden verdisconteerd. Ten eerste omdat tarieven niet hoger mogen zijn dan nodig is om de kosten van de uitvoering van de wettelijke taak te dekken, rekening houdend met de opbrengsten van restproducten uit kadavers en met een redelijke winst uit de uitvoering van de wettelijke taak. Ten tweede omdat de in rekening te brengen tarieven goedkeuring van de minister nodig hebben.

In een overeenkomst met Rendac is vastgelegd onder welke voorwaarden het bedrijf de wettelijke taak uitvoert, inclusief de wijze waarop redelijke tarieven worden vastgesteld. Deze overeenkomst loopt tot 1 januari 2027. Wiersma werkt aan het vastleggen van de voorwaarden waaronder Rendac de wettelijke taak uitvoert vanaf 1 januari 2027. Vertegenwoordigers van sectorpartijen worden hierbij betrokken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    90 %
  • Zaterdag
    13° / 8°
    40 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
Meer weer