Meer capaciteit met extra bek aan uienlader

De uienlader is bezig aan een opmars. Dat komt doordat het areaal uien en de vervangingsmarkt zijn gegroeid. Steeds meer laders raken verouderd. Het alternatief om uien te laden met een aangepaste aardappelrooier valt niet mee door te grove reiniging. Wie bovendien zijn rooier gebruikt voor het laden van uien, verliest de flexibiliteit in de planning van het werk zodra deze tegelijk valt met de aardappeloogst.

Meer+capaciteit+met+extra+bek+aan+uienlader
© Frits Huiden

In de wereld van uienladers die wordt gedomineerd door merken als VSS Amac, Samon en sinds 2017 het Flevolandse SU-Tech zijn maar weinig fabrikanten actief. Laatstgenoemde heeft een handige optie ontwikkeld: een extra laadbek aan de bestaande enkele uienlader, die in transport is op te klappen. SU-Tech bouwt uienladers voor 1,50 tot 3 meter bedbreedte.

Voor de machines is bij de montage al rekening gehouden met de aanbouw van een extra laadbek die de uien via een dwarsband op de zeefmat van de originele lader aflegt. De lader met extra laadbek voor bedden van 1,50 meter kan in transport met 3 meter breedte nog legaal over de weg. De lader voor twee bedden van 2,25 meter werd te breed.


De exta laadbek op deze uienlader voor bedden van 2,25 meter breed is opklapbaar.
De exta laadbek op deze uienlader voor bedden van 2,25 meter breed is opklapbaar. © Frits Huiden

Toch ontstond de vraag naar meer capaciteit. 'Telers willen rustiger kunnen rijden dan met 10 kilometer per uur telkens een zwad oprapen. Voor een onervaren kipperchauffeur is dat vrij snel om een kipper netjes af te vullen. Bovendien kost het vele malen wenden op de kopakker de meeste tijd. Hiermee hoef je maar de helft van het aantal wendingen te maken', zegt eigenaar Wouter Schoot Uiterkamp van SU-Tech.

Hiermee hoef je maar de helft van het aantal wendingen te maken

Wouter Schoot Uiterkamp, eigenaar SU-Tech

'Een ander argument is de bodembelasting. De kipper hoeft nu maar de helft van de rijsporen te maken in het perceel. Door de dubbele laadbek kun je de uien wel zo lang mogelijk op een klein zwad laten drogen', legt Schoot Uiterkamp uit. Dat laatste gaat met een tweefasensysteem dat twee zwaden op elkaar legt inderdaad niet.


Door het oprapen van twee zwaden tegelijk hoeft er maar half zoveel te worden gedraaid op de kopakker.
Door het oprapen van twee zwaden tegelijk hoeft er maar half zoveel te worden gedraaid op de kopakker. © Frits Huiden

Zo'n systeem kan prima uit de voeten op percelen met een lagere opbrengst, maar ook op een perceel rond de thuisbasis van SU-Tech in Lelystad met een geschatte opbrengst van gemiddeld 55 tot 60 ton per hectare deed de dubbele lader met enkele afvoer prima zijn werk.

Een exacte prijs voor de laadbek wil de eigenaar van SU-Tech niet geven. 'De extra laadbek is goedkoper dan een volledige dubbele lader', zegt hij.


In balans

De extra bek hangt aan dezelfde zijde als de afvoerelevator. Toch is de balans van de machine, ook geheven op de kopakker, in orde. Door de meesturende as is het mogelijk snel te draaien. Zowel de eerste en de tweede reinigingsmat als de elevator en egelband zijn op een eigen hydraulieksysteem via de trekker-PTO aangedreven. Alleen de stuuras, de elevator bewegen en de rooiunit opklappen worden bediend via de trekkerhydrauliek.

In de lader is alleen het dwarsbandje via een ketting aangedreven. Bij SU-Tech is het mogelijk om te kiezen voor een elevator van 1,15 meter breed en 1,40 meter breed. De meeste telers kiezen voor de bredere elevator. Zeker als ze het plan hebben om later nog de extra bek te monteren.

SU-Tech, die sinds 2018 115 uienladers in verschillende uitvoeringen heeft verkocht, heeft nu al drie uienladers afgeleverd met deze opklapbare extra bek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer