Duitsland sterk in opkomst als uienproducent

Vooral Duitsland oogstte in 2023 meer uien dan een jaar eerder. Ook Nederland heeft in grote mate bijgedragen aan een grotere uienoogst in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Eurostat.

Duitsland+sterk+in+opkomst+als+uienproducent
© John Ramaker

De productie van zaai- en plantuien in de Europese Unie steeg in het afgelopen jaar met 3,2 procent tot 6,4 miljoen ton. Nederland produceert de meeste uien, met een aandeel van 25 procent in de totale productie. Duitsland levert echter de grootste bijdrage aan de toename van de productie ten opzichte van 2022.

Duitsland oogstte in totaal 760.000 ton uien. Niet eerder werden in het land zo veel uien geteeld. Ten opzichte van het voorafgaande jaar steeg de productie met 121.000 ton, ofwel 19 procent. Duitse uientelers haalden aanzienlijk hogere opbrengsten van het land, zo valt uit de cijfers van Eurostat op te maken.

In 2022 vielen de uienopbrengsten nogal tegen in Duitsland, terwijl er vorig jaar met zo'n 44 ton per hectare wel een normale oogst van het land kwam.


Groei van 1.000 hectare

Vooral in de grensstreek met Nederland is sprake van groei in de teelt. Dit jaar zal de uitbreiding in de teeltoppervlakte opnieuw zorgen voor een grotere productie. In handelskringen wordt rekening gehouden met een groei van 1.000 hectare of misschien wel iets meer. Daarmee komt de totale oppervlakte ruim boven de 18.000 hectare uit.

Met een normale opbrengst komt in Duitsland een productie van bijna 800.000 ton in zicht. Dat is de helft van wat het afgelopen jaar in Nederland is geoogst. Maar de Duitse opmars in de uienteelt is evident.



In veel gevallen zijn Nederlandse partijen er bij betrokken en daarmee gaat een deel van de Duitse uienoogst uiteindelijk ook als Nederlands product de wereld over. Hoeveel Duitse uien als Nederlands product worden gelabeld, durft niemand te zeggen.

Duitsland is door de groei van de laatste jaren ook een grotere uienproducent dan Polen geworden. In Polen daalde de productie in het afgelopen jaar met 2,5 procent naar 634.000 ton. De productiedaling is vooral het gevolg van een kleinere teeltoppervlakte. Het areaal daalde met 2,6 procent naar 22.100 hectare. Er groeien dus qua oppervlakte wel meer uien in Polen, maar de hectareopbrengsten in Duitsland zijn aanzienlijk hoger.

Polen is een belangrijke afnemer van Nederlandse uien. Vooral uien die niet geschikt zijn voor de retail vinden gretig aftrek door Poolse schillerijen. Dat zorgt ervoor dat de onderkant van de markt vaak goed wordt schoongeveegd. En dat zorgt dan weer voor ondersteuning van de markt voor de retailkwaliteit.


Oost-Europa

Verder naar het Oosten worden maar relatief kleine hoeveelheden uien geproduceerd. Tsjechië behaalde in 2023 een oogst van een kleine 60.000 ton. Hongarije zat daar maar net boven. Ook andere Oost-Europese landen kennen een kleine uienproductie. Met name in het tweede deel van het afzetseizoen ziet Nederland zodoende kans om uien in Oost-Europa te verkopen.



In Spanje worden meer uien geteeld dan in Duitsland. Wel is het zo dat het areaal in Spanje de laatste jaren fors kleiner was dan in de periode 2019 tot 2021. Dat zien we terug in de totale productie, die daalde van zo'n 1,4 naar 1,2 miljoen ton.

In Frankrijk maakte de uienteelt van 2018 tot 2021 een sterke opgang, van 12.500 naar 19.500 hectare. Daarna zakte de teelt weer iets terug tot net onder de 18.000 hectare. In piekjaar 2021 produceerde Frankrijk zo'n 815.000 ton. Vorig jaar bleef de oogst daar 130.000 ton onder.

Nederland behaalde vorig jaar een productie van 1,6 miljoen ton. Deze hoeveelheid werd geoogst op een totale oppervlakte van net geen 35.000 hectare. Dit jaar zien we in Nederland een flinke toename in het areaal zaai- en plantuien. Enorme verschillen tussen percelen maken de inschatting per hectare extra lastig, maar in het algemeen mikt men op zo'n 45 tot 50 ton.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    0 %
Meer weer