Water om het gewas een beetje groen te houden

Akkerbouw Mees Masselink in het Gelderse Steenderen loopt met dit hete weer met twee beregeningsbuizen op zijn schouders over het aardappelveld. De buizen zijn nodig voor de aanvoer van het water naar de regenhaspel.

Water+om+het+gewas+een+beetje+groen+te+houden
© Sjef Prins

Met een vriend heeft de akkerbouwer 's ochtends vroeg de meeste buizen al naar het land gebracht. Maar na elke trek schuift de regenhaspel wat op en moet de aanvoerleiding een stukje langer worden gemaakt. Dat is nog best een klus. Op de foto staat de haspel op 600 meter van de bron, wat betekent dat bij elkaar zo'n honderd aanvoerbuizen nog zijn om het water op de juiste plek te krijgen.

Door de hitte van de laatste dagen gaat het gewas hard achteruit. Om dit proces iets af te remmen, brengt Masselink per trek 35 millimeter water op het land. 'Er zit nu nog wat groen blad aan de plant. Dat proberen we nog even zo te houden.'


Opbrengst van 60 ton

Het perceel dat Masselink nu aan het beregenen is, heeft al een mooie opbrengst in de rug. Hij schat deze op zo'n 60 ton. De aardappelen zijn mooi aan de maat en het onderwatergewicht is goed. Toch hoopt de akkerbouwer dat er nog wat kilo's bij komen. Masselink verwacht rond 20 september te beginnen met rooien.

Ondanks dat dit nog even duurt, houdt het rooien hem al wel bezig. Vooral omdat dit vorig jaar moeilijk ging als gevolg van extreem nat weer. In januari van dit jaar werd zelfs nog een poging gedaan om wat aardappelen te rooien, maar het is toen niet gelukt om alle aardappelen uit de grond te krijgen. Zo'n 17 tot 18 hectare is blijven zitten. 'Dat zit nog in mijn hoofd. Als het kan, gaan de aardappelen er dit jaar zo snel mogelijk uit.'


Een tevreden boer

Op dit moment is Masselink een tevreden boer. 'Dit voorjaar moesten we de situatie nog afwachten, maar op dit moment lijkt het allemaal goed.' De eerste aardappelen zijn medio april geplant en de laatste gingen twee maanden later de grond in.

Wat op alle percelen opvalt, is dat er veel tal onder zit. Dat wil zeggen dat er veel aardappelen per plant groeien. Ook de Fontanes die nu worden beregend, produceren veel knollen. Na het rooien gaan deze aardappelen naar Aviko; een deel is op contract verkocht en een deel gaat in de pool.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer