Dubbele gouden medaille op EuroTier voor koeling op ligplek koe

Via de buizen van de ligboxen is frisse lucht direct op de ligplek van de koe te brengen. Voor deze innovatie verdient het Deense Cow-Welfare een dubbele gouden medaille op de internationale veehouderijbeurs EuroTier. De Cow-Welfare Flex Air Stall krijgt een medaille voor de innovatie en ook een gouden medaille voor de Welfare-Award. Nog drie innovaties ontvangen een gouden medaille.

Dubbele+gouden+medaille+op+EuroTier+voor+koeling+op+ligplek+koe
© EuroTier

Een van de thema's op EuroTier die van 12 tot en met 15 november plaatsvindt in het Duitse Hannover, is hittestress voorkomen. Daarnaast zijn robotisering en kunstmatige intelligentie speerpunten. Vooral om te zorgen voor arbeidsverlichting en arbeidsbesparing.

Hittestress beperken speelt bij alle diergroepen: rundvee, varkens en pluimvee die dit jaar op EuroTier zijn vertegenwoordigd. Bij rundvee is het van belang dat de frisse lucht daadwerkelijk bij de koeien komt, zegt juryvoorzitter Heinz Bernhardt, hoogleraar technologie in de landbouwwetenschappen van de Technische Universiteit München. De Flex Air Stall lost dit probleem op. Via slangen over de hele lengte van de stal komt de verse lucht boven de ligboxen en gaat naar beneden via openingen in de bovenste boxbuizen en bereikt zo de ligplek van de koeien.


Kunstmatige intelligentie

De tweede gouden medaille is voor CalfGPT van Förster-Technik is een vorm van kunstmatige Intelligentie. Het systeem werkt met individuele herkenning en registratie van de voeropname per dier en per hok. Als de kalverhouder bij een hok gaat staan, kan hij aan het systeem vragen of er in dit hok alarmdieren zijn en wat daar dan mee aan de hand is. Door het inspreken van een commando kan hij ook de voerhoeveelheid van een individueel dier aanpassen.

Voor de bestrijding van vogelmijt zonder chemie krijgt MIK International ook een gouden medaille. Het systeem wordt geïnstalleerd op de voorkeursplekken van de vogelmijt. Die mijten worden vervolgens met een koudeplasmatechniek gedood.


Vaccinatiemachine

De vierde gouden medaille is voor een compleet gerobotiseerde vaccinatiemachine van Agri Advanced Technologies. Het apparaat is in staat om kippen op te pakken en te vaccineren met een naald. Hierdoor vervalt een handeling door de mens die nog wel eens met missers gepaard kan gaan. Het apparaat bespaart dus echt op arbeid en de robot geeft minder stress dan het vaccineren door de mens.

Naast de vier gouden innovatiemedailles zijn er nog 22 innovaties die een zilveren medaille hebben gekregen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 13°
    95 %
  • Donderdag
    17° / 12°
    95 %
  • Vrijdag
    15° / 10°
    95 %
Meer weer