Graanproductie in Oekraïne daalt fors

Kleinere arealen en tegenvallende opbrengsten van vooral de zomergranen door aanhoudende droogte zorgen ervoor dat de graanproductie in Oekraïne fors lager is dan voorgaande jaren.

Graanproductie+in+Oekra%C3%AFne+daalt+fors
© Marcel Berendsen

Voor tarwe (-18 procent), gerst (-16 procent), korrelmais (-22 procent), zonnebloemen (-15 procent) en koolzaad (-24 procent) verwacht Oekraïne producties die lager zijn dan vorig jaar en vaak ook behoorlijk lager dan het vijfjarig gemiddelde. Alleen voor sojabonen wordt een plus genoteerd. Dat heeft alles te maken met een uitbreiding van het areaal met 10 procent.

Dit blijkt uit een onlangs verschenen rapport van meteorologisch instituut JRC over de productieverwachtingen voor landbouwgewassen in Oekraïne. De rapportage is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. JRC constateert onder meer dat de hectareopbrengsten van veel zomergraangewassen tegenvallen vanwege de extreem droge zomer en de hoge temperaturen. Vooral het oostelijk deel van Oekraïne heeft te maken met een ernstig neerslagtekort.


5 miljoen ton minder tarwe

Voor tarwe voorspelt JRC een productie in 2024 van 22,6 miljoen ton. Dat is bijna 5 miljoen ton minder dan vorig jaar. De daling van de tarweopbrengsten is deels het gevolg van het kleinere areaal en komt deels door een tegenvallende gemiddelde hectareopbrengst van 4,11 ton. Afgelopen jaar was ruim 5,5 miljoen hectare tarwe ingezaaid. Dat is globaal zo'n 500.000 hectare minder dan het te oogsten areaal in 2023 en zelfs 1,1 miljoen hectare minder dan het gemiddelde van de voorgaande vijf jaar.

De kleinere oogst van gerst in Oekraïne wordt vooral veroorzaakt door daling van het areaal zomergerst met 23 procent. Het areaal wintergerst daalde met 40.000 hectare tot 760.000 hectare. Bij zomergerst was de afname van het areaal zelfs 240.000 hectare tot bijna 900.000 hectare. De totale gerstproductie van 6 miljoen ton is 1,1 miljoen ton minder dan in 2023.

Bij korrelmais is het areaal afgelopen groeiseizoen ook iets gedaald. Wat nog meer speelt in mais, zijn de tegenvallende hectareopbrengsten. JRC schat de korrelopbrengst voor dit jaar in op 6,26 ton per hectare. Dat is 19 procent minder dan in 2023. De totale productie van korrelmais in Oekraïne blijft steken op 24,9 miljoen ton. Dat was vorig jaar nog 31,8 miljoen ton.


Sojabonen in opkomst

Voor zonnebloemen geldt dat de areaalkrimp beperkt blijft tot 4 procent, maar dat vooral de lagere opbrengsten zorgen voor een matige oogst. De verwachte productie van 12,6 miljoen ton van bijna 6 miljoen hectare is 2,3 miljoen ton minder dan in 2023. Sojabonen zijn in opkomst en doen het beter dan voorgaande jaren met 5 miljoen ton. Dat is vooral te danken aan de areaaluitbreiding van 1,9 naar 2,1 miljoen hectare. De hectareopbrengst daalde naar 2,38 ton gemiddeld.

De productie van koolzaad in Oekraïne daalt weer naar het niveau van voorgaande jaren met ruim 3,4 miljoen ton. Vorig jaar was er een opmerkelijke opleving met een totale productie van 4,5 miljoen ton. De daling van dit jaar is volledig toe te schrijven aan het 20 procent kleinere areaal dat is ingezaaid voor oogst 2024. Het gaat daarbij om in totaal 1,25 miljoen hectare koolzaad.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    16° / 12°
    95 %
  • Donderdag
    17° / 12°
    95 %
Meer weer