Groep klanten Rabobank roept op niet in vleesindustrie te investeren

Een grote groep klanten van Rabobank roept de bank in een open brief in de Volkskrant op niet meer te investeren in de wereldwijde vleesindustrie. Onder hen zijn enkele bekende Nederlanders zoals presentatrice Anita Witzier. De oproep is een initiatief van actiegroep World Animal Protection.

Groep+klanten+Rabobank+roept+op+niet+in+vleesindustrie+te+investeren
© Peter Smit

Ruim 1.200 Rabobank-klanten ondertekenden de open brief. Onderzoeksbureau Profundo berekende in opdracht van World Animal Protection dat Rabobank miljarden euro's investeert in de wereldwijde vee-industrie, waaronder vleesgiganten JBS uit Brazilië en het Amerikaanse Tyson Foods. In de periode 2016-2024 ging het om minstens 23,5 miljard euro. Daarmee financiert de bank volgens World Animal Protection dierenmishandeling. De ondertekenaars van de brief stellen dat dat in strijd is met het duurzaamheidsbeleid van de bank.

JBS is in Nederland onder andere eigenaar van Vivera, dat vleesvervangers produceert. Tyson Foods heeft sinds dit jaar geen vestiging meer in Nederland.

De briefschrijvers refereren aan een onderzoek van World Animal Protection. 'Met ons geld investeren jullie wereldwijd miljarden euro's in bedrijven die koeien, kippen en varkens houden in de meest gruwelijke omstandigheden', staat er in de brief. 'Jullie maken het mogelijk dat de staarten van biggetjes eraf worden geknipt. Dat moedervarkens in krappe kooien worden gehouden. Dat kalfjes bij hun moeders worden weggehaald. En dat kippen zo snel worden vetgemest dat ze door hun poten zakken.'

Onlangs lanceerde World Animal Protection een petitie tegen het investeringsbeleid van Rabobank met de oproep om te stoppen met het financieren van grote vleesbedrijven en megastallen. De petitie is al meer dan 18.500 keer ondertekend. World Animal Protection is al geruime tijd in gesprek met Rabobank over het financiële beleid. De actiegroep zegt het voorgenomen duurzaamheidsbeleid van Rabobank toe te juichen, maar al sinds 2009 te wachten op concrete actie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer