Cumela spijkert met toolbox kennis gevaren mest bij

Dat mestgassen gevaarlijk kunnen zijn, weet iedereen. Niet alleen vanwege het risico op bedwelming, maar mest bevat soms ook ziekmakende bacteriën. Toch wordt hier niet altijd even zorgvuldig mee omgesprongen. Met een toolbox en een e-learning wil loonwerkersbond Cumela de kennis over de gevaren van mestgassen voor mens en dier op peil brengen.

Cumela+spijkert+met+toolbox+kennis+gevaren+mest+bij
© Twan Wiermans

In mestgassen komen stoffen als zwavelwaterstof, ammoniak, methaan en blauwzuurgas voor. De gassen komen vrij bij het verpompen of mixen van mest en bij het breken van de koek op de drijfmest. Hierbij kunnen dodelijke situaties ontstaan voor mens en dier.

Daarnaast verdringen de gassen zuurstof, wat ook tot levensgevaarlijke situaties leidt. Mestgassen komen vaak voor in de drijfmesttank op een aanwendingsmachine of tankwagen voor mesttransport, in een mestopslag, in de directe omgeving van mix- en pompgaten, in de stal tijdens het mixen en in de kelder onder de roosters.


• Lees ook dit opiniestuk van melkveehouder Sjoed de Hoop: 'Belang veilige mest onderbelicht'

Het inademen van deze gassen is zo schadelijk dat iemand binnen enkele seconden het bewustzijn kan verliezen. Collega's of omstanders schieten vervolgens te hulp. Maar ook voor hen dreigt gevaar. In veel gevallen raken ook deze mensen buiten bewustzijn. Zorgvuldig handelen is daarom van levensbelang.

Cumela heeft hiervoor een toolbox ontwikkeld, waar in het kort op de gevaren van mestgassen tijdens werkzaamheden wordt gewezen. Daarnaast is er een uitgebreide e-learning ontwikkeld op mestgassen.nl voor verdiepende informatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
  • Maandag
    19° / 12°
    30 %
Meer weer