Britten slaan hun slag in uienmarkt

Groot-Brittannië heeft in week 35 bijna 5.000 ton Nederlandse uien geïmporteerd. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en GroentenFruit Huis.

Britten+slaan+hun+slag+in+uienmarkt
© Huisman Media

De Britten waren in de laatste week van augustus de belangrijkste afnemer van Nederlandse uien. Op zich gebeurt dat wel vaker, maar dat ze in een week 5.000 ton kopen, is wel bijzonder. Normaal kopen de Britten wekelijks zo'n 2.500 tot 3.000 ton uien. Daarmee zijn ze wel de meest stabiele klant aan het Nederlandse uienloket.

Dit seizoen kwam de uienstroom vanuit Nederland richting Groot-Brittannië wat trager op gang dan in voorgaande jaren. In week 34 trok de afzet al wat aan en de week erna was dus ineens sprake van een grote vraag.

Er was even een gat op de Britse uienmarkt, verklaart Wiskerke Onions in het Zeeuwse Kruiningen de extra vraag uit Groot-Brittannië. De import vanuit Nieuw-Zeeland en Egypte was net gestopt en de lokale uienoogst komt wat later op gang. 'Ze zijn daar wat later dan in Nederland', stelt Wiskerke Onions.


Of de afzet richting Groot-Brittannië een langere periode op een hoger niveau blijft, moet nog blijken. De oogst in eigen land is zeker niet slecht met uien die ook behoorlijk grof zijn gegroeid. In vergelijking met voorgaande jaren is het huidige prijsniveau in Nederland zeer concurrerend. Wiskerke: 'Dat maakt het gemakkelijker om te importeren.'

De totale export in de laatste week van augustus bedroeg bijna 26.000 ton. Daarmee was de uitvoer een tikkeltje groter dan een jaar geleden in die week. Senegal en Ivoorkust zijn met rond de 4.000 ton de nummers 2 en 3 op de weeklijst. Frankrijk, Israël en Guinee hebben in week 35 elk 1.000 tot 1.500 ton geïmporteerd.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer