Bezoekers bekijken wroetstal in Putten tijdens Weekend van het Varken

Tijdens het Weekend van het Varken kreeg iedereen de kans om een kijkje te nemen op een varkensbedrijf. Speel- en Beleefboerderij De Roosendaal in het Gelderse Putten was een van de deelnemende bedrijven. Familie Van de Kamp verwelkomde zaterdag bezoekers in haar wroetstal.

'Een wroetstal houdt in dat de varkens op een dichte vloer leven met een dikke laag strooisel en daarin hun natuurlijke gedrag van wroeten kunnen vertonen', legt Sabine van de Kamp van De Roosendaal uit.

Iedere varkenshouder die meedoet aan het Krullconcept, heeft een wroetstal. 'Die wordt gebouwd volgens de eisen van het concept. Dus iedereen heeft eenzelfde soort stal. Deze afdeling bestaat uit drie dierenverblijven. Voorin kunnen de varkens eten op een verhoogd gedeelte. Daarna is er een gedeelte waar het droge strooisel ligt. Daar kunnen ze rusten en spelen. Achterin is het natte gedeelte. Daar poepen en plassen ze. Er zit een verhoogd rooster met een mestgoot eronder. Dat wordt meerdere keren per dag uit de stal gehaald', licht Van de Kamp toe.

Krulstaart

De Krullvarkens van De Roosendaal hebben een krulstaart. 'Dat is niet vanzelfsprekend. Er is risico als ze in elkaars staart gaan bijten. Maar we houden hier de staarten eraan. Dat kost veel energie en afleidingsmateriaal. Ik denk dat dit stalsysteem erbij helpt, omdat ze echt kunnen wroeten', zegt de ondernemer.

Het vlees van de Krullvarkens is te vinden bij de plaatselijke slager en de horeca, maar niet in de supermarkt. 'Omdat wij een hogere standaard hebben', licht Van de Kamp toe. 'Doordat we meedoen aan het Weekend van het Varken, geven we mensen de gelegenheid om wat meer te weten te komen over hoe de dieren worden gehouden en het verhaal achter een stukje vlees. Dus als je het belangrijk vindt, kun je daar bewuster keuzes in maken en draag je bij aan bijvoorbeeld een beter dierenwelzijn of kwalitatief stukje vlees.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer