Zorg blijft bij glastuinders over extra energiemaatregelen

De dreiging van extra energiebeprijzing blijft boven de glastuinbouwsector hangen, constateert Glastuinbouw Nederland na de presentatie van de rijksbegroting.

Zorg+blijft+bij+glastuinders+over+extra+energiemaatregelen
© Dirk Hol

In een reactie op de rijksbegroting stelt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland dat het in principe positief is dat voor het kabinet-Schoof het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030 leidend blijft. 'Hiermee vinden we de overheid aan onze kant om ons gebruik van fossiele energie fors te verminderen en verder te verduurzamen.'

Maar tegelijk constateert Bom-Lemstra dat de dreiging van extra energiebeprijzing boven de sector blijft hangen. 'Extra maatregelen die leiden tot hogere lasten en nationale koppen, dus maatregelen van Nederland boven op Europees beleid, zonder dat dit ons klimaatdoel dient. Die opeenstapeling van maatregelen maakt telen in Nederland onrendabel.'

Glastuinbouw Nederland wijst op de verhoging van de energielasten doordat de Wet fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw van kracht wordt vanaf 2025. Met deze wet wordt het verlaagd tarief voor energiebelasting langzaam uitgefaseerd en de wkk-vrijstelling stapsgewijs ingeperkt. Daarbovenop gaan glastuinders via het CO2-sectorsysteem een heffing betalen voor hun CO2-emissie.


Genoeg prikkels

Volgens Bom-Lemstra zijn dat voor de sector genoeg prikkels om het CO2-doel in 2030 te halen. Extra maatregelen die het kabinet overweegt, zoals de bijmengverplichting van groen gas en opname van de glastuinbouw in het ETS-2, noemt zij overbodig. Sinds tien jaar kent de glastuinbouw een eigen CO2-sectorsysteem. Dat systeem borgt het afgesproken klimaatdoel voor 2030 en de uiteindelijke klimaatneutraliteit in 2040.

Onderzoek van de bureaus Berenschot en Kalavasta dat bij de miljoenennota is opgenomen, toont aan dat het behalen van het afgesproken klimaatdoel voor 2030 met de heffing van het CO2-sectorsysteem en de fiscale maatregelen van de overheid is geborgd. Bij elkaar opgeteld, de heffing van het CO2-sectorsysteem en de energiebelasting, gaat het dan om een heffing van 98 euro per ton CO2-emissie.

Mocht het kabinet besluiten tot weer extra energiemaatregelen, zoals opname van de glastuinbouw in het Europese handelssysteem ETS-2 voor CO2-emissierechten en invoering van de bijmengverplichting voor groen gas, dan loopt het totaal aan heffingen volgens Berenschot op tot ongeveer 200 euro per ton CO2-emissie. Dat is ruim 100 euro per ton meer dan de 98 euro per ton CO2-emissie, die volgens het onderzoek van Berenschot volstaat om het doel te halen.


Overbodige heffingen

Het zijn overbodige heffingen dus, reageert Bom-Lemstra. 'Dit gaat ten koste van het investeringsvermogen van Nederlandse glastuinders, zit daarmee de energietransitie in de weg en lijken een doel op zich in plaats van een middel om te verduurzamen. De studie van Berenschot laat in elk geval duidelijk zien dat een opeenstapeling van maatregelen absoluut te ver gaat.'

Uit het belastingplan voor 2025 blijkt dat het kabinet een besluit over eventuele extra energiemaatregelen uitstelt tot het voorjaar van 2025. 'Daarmee blijft de dreiging wel boven de sector hangen', vindt de voorzitter van Glastuinbouw Nederland. 'Met het rapport van Berenschot in de hand hopen wij dat uitstel tot afstel leidt.'

Bom-Lemstra benadrukt dat ze met het kabinet liever overlegt over handelingsperspectief creëren voor telers dan over beprijzingsmaatregelen. Glastuinbouw Nederland roept het kabinet op af te zien van het extra beprijzen van CO2-emissie en vooral te investeren in verzwaring van het elektriciteitsnet, uitbreiding van warmtenetten en de CO2-voorziening om daarmee de energietransitie te versnellen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer