Combinaties van energiemaatregelen vaak binnen tien jaar terugverdiend

Wageningen Livestoch Research heeft een model ontwikkeld om de financiële haalbaarheid en het CO2-reductiepotentieel te berekenen van combinaties van energiemaatregelen op varkensbedrijven. Daaruit blijkt dat de meeste een terugverdientijd hebben van minder dan tien jaar.

Combinaties+van+energiemaatregelen+vaak+binnen+tien+jaar+terugverdiend
© Marcel Berendsen

De varkenshouderij streeft naar een energieneutrale varkensvleesproductie in 2050 door het energieverbruik te verlagen en de productie van hernieuwbare energie op het bedrijf te verhogen. Om die mogelijkheden in beeld te brengen is eerder een kwalitatieve beoordeling gedaan van individuele maatregelen om energie op te wekken of te besparen.

Een nadeel van deze benadering is dat het CO2-reductiepotentieel bij een combinatie van meerde maatregelen niet een-op-een kan worden opgeteld. Daarom hebben de onderzoekers van Wageningen Livestock Research in opdracht van de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) een nieuw model ontwikkeld. Daarmee zijn verschillende combinaties en varianten doorgerekend.


Verschillende combinaties

Bij de verschillende combinaties valt te denken aan zonnepanelen met energieopslag in een batterij, zonnepanelen met stalkoeling, monomestvergisting met dagontmesting (bij verschillende biogasopbrengsten uit de mest), een hybride warmtepomp en een warmtepomp met warmteterugwinning uit de luchtwasser. Verder zijn verschillende gevoeligheden en varianten doorgerekend, afhankelijk van de combinatie.

Zo is voor combinaties met zonnepanelen het effect berekend van de elektriciteitsprijs en de invloed van het aantal zonnepanelen, de capaciteit per zonnepaneel en het uitschakelen van zonnepanelen tijdens piekuren, oftewel curtailment. De berekeningen zijn uitgevoerd voor zowel zeugen- als vleesvarkensbedrijven van verschillende omvang. Uit de resultaten blijkt dat de meeste onderzochte combinaties van maatregelen een terugverdientijd van minder dan tien jaar hebben


Lange terugverdientijd mestvergisting

Combinaties met mestvergisting op grote bedrijven hebben een terugverdientijd tussen de tien en vijftien jaar. Mestvergisting op kleine bedrijven heeft een terugverdientijd van meer dan vijftien jaar; dat is langer dan de levensduur van de installatie.

Wel geldt vaak dat het CO2-reductiepotentieel ook laag is wanneer een combinatie van maatregelen een lage terugverdientijd heeft. Combinaties met een hoog CO2-reductiepotentieel, zoals dagontmesting met monomestvergisting, hebben vaak een hogere terugverdientijd.

Het onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van de publiek-private samenwerking Vitale Varkenshouderij, met als thema 'Erkende bijdrage aan klimaat- en energietransitie'. Het onderzoek is gepubliceerd in een uitgebreid rapport. In deze rapportage staan ook de omschrijving, werking en uitgangspunten van het model. De uitgangspunten zijn onder andere gebaseerd op het huidige beleid en de regelgeving die op dit moment geldt, geeft CoViVa met klem aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    0 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    0 %
Meer weer