Druivenoogst De Reestlandhoeve goed, maar suzuki-fruitvlieg is probleem

Op wijngoed en zorghoeve De Reestlandhoeve in het Overijsselse Balkbrug is de familie Huisman samen met vrijwilligers begonnen met de druivenpluk. Afhankelijk van het weer kan de oogst nog tot eind oktober duren.

Druivenoogst+De+Reestlandhoeve+goed%2C+maar+suzuki%2Dfruitvlieg+is+probleem
© Ruben Meijerink

'De opbrengst is goed dit jaar,' zegt Bas Huisman, mede-eigenaar van De Reestlandhoeve. 'Wel hebben we veel last van de suzuki-fruitvlieg.' Het insect zorgt ervoor dat een deel van de 3,5 hectare druiven er troebel en een beetje dof uitziet.

De aangetaste druiven moeten handmatig uit de trossen worden gehaald. 'Ze zetten de suikers om in azijnzuur en dat is niet de bedoeling als je goede wijn wilt maken', zegt Huisman. 'Het zorgt bovendien voor extra veel arbeid.'


Bronzen en zilveren medailles

De druiven die niet zijn aangetast, zien er goed uit. Huisman hoopt dan ook hetzelfde assortiment wijnen te kunnen maken als voorgaande jaren. Dat gaat de familie goed af. Vorige week werden zes wijnen uit hun assortiment tijdens 's werelds grootste wijnkeuring in Wenen gewaardeerd met een bronzen en vijf zilveren medailles.

'Er worden in Wenen 11.000 wijnen aangeboden van 4.500 producenten uit veertig landen. Een derde van de ingezonden wijnen krijgt een medaille. We zijn blij dat alle zes wijnen die we indienden, zijn gehonoreerd', zegt Huisman trots.


Meer bedrijven

Volgens officiële cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal bedrijven met wijndruiven de afgelopen tien jaar gestegen van 94 naar 108. Het areaal nam in die periode toe van 159 naar 212 hectare. Het CBS registreert alleen bedrijven met agrarische activiteiten die via de Landbouwtelling zijn aangemeld.


Vanuit de jaarlijkse productieopgave wordt een wijndruivenareaal van 300 hectare gecommuniceerd. Een eigen telling van de Nederlandse Wijngids wijst zelfs op een areaal van 400 hectare.


Meeste wijnboeren Gelderland

De grootste druiventelers zitten in Limburg: 28 bedrijven met in totaal 79 hectare. Ook in alle andere provincies zijn er wijngaarden. De meeste wijnboeren zitten in Gelderland, namelijk dertig. In Overijssel zijn vijf wijngaarden te vinden.

Ieder jaar wordt in september de Open Dag Nederlandse Wijngaarden georganiseerd. Dan houden de wijngaarden open huis tijdens een van de weekenden in deze maand.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer