COV vreest Europese regels ontbossingsvrije productie voor rundvee

De Europese regels voor ontbossingsvrije productie brengt voor de Europese en Nederlandse rund- en kalfsvleessector grote, extra administratieve verplichtingen met zich mee. Dat vreest de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). 'Het geeft de rundveehouder veel administratieve rompslomp.'

COV+vreest+Europese+regels+ontbossingsvrije+productie+voor+rundvee
© Twan Wiermans

De zogenoemde EUDR-verordening heeft betrekking op het vermarkten van bepaalde ontbossingsvrije producten. Zo zijn producten als soja, palmolie, koffie en cacao volgens de Euopese Commissie 'ontbossingsgevoelig'. Runderen en rundvlees zijn ook opgenomen in de lijst, terwijl volgens de COV de risico's voor ontbossing door de Nederlandse productie van rund- en kalfsvlees nihil zijn.

De regels verplichten marktpartijen aan te tonen dat producten níet hebben bijgedragen aan ontbossing. Dat moet via een zorgvuldigheidsverklaring, ofwel een Due Diligence (DDS). Die verklaring heeft administratief gezien zware consequenties voor veehouders en bedrijven.


Zorgvuldigheidsverklaring

Zo moet iedere melkveehouder die een rund, zoals een kalf, levert aan een handelaar deze verklaring opstellen. De COV pleit voor een licht en werkbaar regiem voor de Europese productie van rund- en kalfsvlees binnen de Europese regels voor ontbossingsvrije producten. Dit moet ook voor andere laagrisicoproducten in de Europese Unie gelden.

Verder vraagt de COV uitstel van de EUDR-inwerkingtreding in de Europese Unie en wil de organisatie dat Nederland pas overgaat op de uitvoering van de verordening als andere landen dit ook doen. 'Nederland is niet zelfvoorzienend als het gaat om rundvlees. En veel landen binnen de Europese Unie zijn nog niet klaar voor de regeling.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    26° / 16°
    10 %
  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    20° / 15°
    80 %
Meer weer