Opnieuw goede poolprijs voor Aviko Potato

Bij Aviko Potato komt de gemiddelde poolprijs zonder voorverkoop voor de aardappelen van oogst 2023 uit op 354,71 euro per ton. De pool met voorverkoop komt uit op 329,59 euro per ton. Dat heeft de Aardappel Telers Commissie (ATC) van Aviko Potato woensdag tijdens de jaarvergadering bekendgemaakt.

Opnieuw+goede+poolprijs+voor+Aviko+Potato
© Vidiphoto

Aviko Potato omschrijft groeiseizoen 2023 als een bijzonder groeiseizoen met veel extremen. Het jaar kenmerkte zich door een laat en droog voorjaar en een natte maar groeizame zomer. Vervolgens was het najaar extreem nat. Ondanks dat heeft de ATC voor de aardappelen van oogst 2023 een goed resultaat bereikt, met poolprijzen die niet veel onderdoen voor die van vorig jaar.

Volgens de fritesfabrikant zorgden de natte zomer en het natte najaar voor kwaliteitsproblemen in aardappelen, onder meer vanwege een hoge phytophthoradruk. Daardoor waren de onderwatergewichten lager en de lengtes van de knollen wisselend. Uiteindelijk is in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk ook nog 5 procent van de aardappelen in de grond blijven zitten.

'Tijdens de ATC-bijeenkomsten werd er veel gesproken over het extreme groeiseizoen. De tegenvallende opbrengsten maakten dat we met elkaar kritisch moesten zijn over onze te verkopen voorraden', zegt voorzitter André Broeze van de ATC. 'Het uiteindelijke poolvolume was duidelijk lager dan verwacht.'

Ondanks lagere volumes in de pool is er toch een hoge poolprijs gerealiseerd. Vooral de rassen Innovator (+30 euro per ton) en Agria (+15 euro per ton) scoorden goed, stelt Aviko Potato. Het bedrijf verwerkt ruim 2 miljoen ton aardappelen per jaar, verspreid over elf productielocaties in vijf landen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    19° / 10°
    30 %
  • Maandag
    21° / 11°
    10 %
  • Dinsdag
    25° / 13°
    55 %
Meer weer