Nederlanders eten weer iets meer appels

De consumptie van appels in Nederland is in 2023 licht gestegen, constateert GroentenFruit Huis, de brancheorganisatie voor handelsbedrijven en telersverenigingen in groenten en fruit. Daarmee wordt de dalende trend van de afgelopen jaren voorlopig doorbroken.

Nederlanders+eten+weer+iets+meer+appels
© Marcel Berendsen

De gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking was 10,6 kilo, blijkt uit de factsheet 'Appel in beeld' die GroentenFruit Huis deze week publiceerde. Het lichte herstel van de appelconsumptie wordt onder meer bevestigd door de consumentenaankoop van appels die met 6 procent steeg ten opzichte van 2022.

De Nederlandse consumptie van appels blijft nog steeds achter bij de Duitsers en de Polen die respectievelijk 13,1 en 11,1 kilo appels per hoofd van de bevolking eten. Nederlanders eten wel net iets meer appels dan de Italianen (10,4 kilo) en de Britten (9,2 kilo). In Duitsland overigens steeg de consumentenverkoop vorig jaar met 5 procent.


75 procent appels uit eigen land

Van de appels die in Nederland door consumenten worden gekocht, is 75 procent van binnenlandse herkomst. De meest aangekochte appelrassen uit eigen land zijn Elstar, Jonagold en Kanzi. De buitenlandse appels die het populairst zijn in Nederlandse supermarkten, zijn Pink Lady, gevolgd door Granny Smith en Gala.

Gezinnen met kinderen en met een hoog inkomen kopen globaal 27 procent van de appels in Nederland. Dit meldt GroentenFruit Huis op basis van gegevens van onderzoeksbureau GfK. Verder kopen gepensioneerden met een hoog inkomen en tweepersoonshuishoudens met aandelen van respectievelijk 21 procent en 17 procent de meeste appels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer