'Benut voordelen van vroegbestelling suikerbietenzaad'

Cosun Beet Company opent vanaf 28 augustus tot en met 16 september de vroegbestelling suikerbietenzaad. In deze periode kunnen telers zaad met korting bestellen. Daarbij is de kans groter dat het gewenste ras nog beschikbaar is, meldt IRS. Het bieteninstituut adviseert telers die van plan zijn komend jaar weer een bestaand ras uit te zaaien, gebruik te maken van de vroegbestelling.

%27Benut+voordelen+van+vroegbestelling+suikerbietenzaad%27
© Koos van der Spek

De resultaten van het rassenonderzoek 2024 worden in november bekend, dus een nadeel van de vroegbestelling is dat bietentelers hun rassenkeuze nu moeten baseren op basis van cijfers uit voorgaande jaren (2020-2023). Volgens IRS kunnen vooral de cijfers van nieuwe kandidaatrassen hierdoor nog veranderen. Van deze rassen zijn nu slechts tweejarige cijfers bekend.

Wel geven deze cijfers al een goede indicatie van wat telers van deze rassen kunnen verwachten. Zo voorziet IRS dat er vooruitgang in financiële opbrengst komt bij rassen met rhizoctoniaresistentie. In deze categorie is een kandidaatras dat na twee jaar onderzoek een zeer hoge bladgezondheid voor cercospora combineert met een hogere financiële opbrengstpotentie. Daarnaast is in dezelfde categorie een nieuw Conviso Smart-ras in aantocht met een verbeterde opbrengst.


Bietencysteaaltjesresistentie

Verder meldt IRS dat bij rassen met een bietenaaltjesresistentie na enkele jaren met een beperkte keuzemogelijkheid het aanbod groter wordt. Het betreft vooral rassen met een aanvullende rhizomanieresistentie of een hoger suikergehalte. Vooruitgang zit hierbij niet zozeer in financiële opbrengst, laat het bieteninstituut weten.

Voor wat betreft de categorie standaard rhizomanie komen mogelijk enkele nieuwe rassen met een hogere bladgezondheid cercospora. Daarbij moeten telers rekening houden dat nieuwe rassen beperkt leverbaar zijn. Daardoor kan het zijn dat ze later alsnog een bestaand ras moeten kiezen. IRS adviseert telers daarom om deels al uit het huidige assortiment een keuze te maken in de vroegbestelling.

Daarnaast wijst het bedrijf erop de keuze voor het ras in eerste instantie te bepalen op basis van de resistentie die nodig is op het perceel waar in 2025 de bieten komen. Daarna zijn financiële opbrengst en overige eigenschappen zoals bladgezondheid cercospora of suikergehalte van belang.

Alle gepilleerde zaden worden standaard met het fungicide Tachigaren met de actieve stof hymexazool geleverd. Wanneer problemen met bodeminsecten worden verwacht, is onder voorbehoud van toelating van de actieve stof tefluthrin, in 2025 weer bietenzaad met Force leverbaar. Het advies luidt om wel eerst na te gaan of het nodig is zaad met Force te bestellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    10 %
  • Zondag
    19° / 7°
    10 %
  • Maandag
    20° / 10°
    30 %
Meer weer