Ammoniakemissie daalt flink bij boeren in Netwerk Praktijkbedrijven

De veertig onderzoeks- en demonstratiebedrijven die meedoen aan het Netwerk Praktijkbedrijven hebben hun ammoniakemissie op bedrijfsniveau gemiddeld met 19,4 procent verlaagd in 2023, ten opzichte van het referentiejaar 2020. Doel is om in 2025 de ammoniakemissie met 30 procent terug te brengen.

Ammoniakemissie+daalt+flink+bij+boeren+in+Netwerk+Praktijkbedrijven
© Twan Wiermans

De resultaten komen voort uit een analyse van de Kringloopwijzers van de bedrijven. Uitgedrukt in andere eenheden was de reductie zelfs nog iets groter. De ammoniakreductie bedraagt 24,2 procent per Grootvee-eenheid (GVE), 24,3 procent per ton meetmelk en 21,8 procent per hectare. In de periode 2020-2023 groeide de gemiddelde veestapel per bedrijf met 6,2 procent GVE en nam de melkproductie met 8,5 procent toe.

De bedrijfstotale methaanemissie van de onderzoeks- en demonstratiebedrijven steeg wel. In de periode van 2020-2023 steeg deze op de bedrijven gemiddeld met 4,7 procent. Die toename hangt volgens de onderzoekers van het praktijknetwerk samen met de groei van de veestapel en de toename van de melkproductie.

Als de methaanemissie wordt uitgedrukt in andere eenheden, dan is de toename beperkter of is een lichte daling zichtbaar. De methaanemissie nam 1,4 procent af per GVE, 1,6 procent per ton meetmelk en nam gemiddeld toe met 1,6 procent per hectare.


Managementmaatregelen

Binnen het praktijknetwerk staan managementmaatregelen centraal. De deelnemers zijn in 2022 voor het eerst met ammoniak aan de slag gegaan. Pas vanaf 2023 zijn ze gericht met methaanreductie op het eigen bedrijf gestart. Veel kennis over methaan, en hoe in te passen in de bedrijfsvoering, is volgens de onderzoekers nog volop in ontwikkeling.

Het project is een initiatief van LTO Noord en Wageningen University & Research.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
Meer weer